Sajtóközlemény a Rákóczi utcai burkolatsüllyedésről

A Debrecen Rákóczi utca 7. szám előtt, a kétszer három sávos útfelület középvonalában már hónapokkal korábban érzékelni lehetett a burkolat süllyedését.

A kiváltó okok vizsgálata feltárás nélkül nem vezetett eredményre, így a két belső sáv lezárásával a süllyedés helye feltárásra került.

A feltárás során lehetett megállapítani, hogy az útfelület csapadékvíz elvezetését szolgáló víznyelő bekötő vezetéke tört össze. A víznyelő bekötővezető vezeték a ’70-es évek elején készült 20 cm átmérőjű betoncsőből. Fektetési mélysége kb. 3 m. A korábbi időkben lebontott épületek pincéi miatt a környezeti talajállapot mozgás érzékeny, a megnövekedett közúti forgalom is jelentős dinamikus hatást fejtett ki a csatornára, így az összetört, és nem volt képes a csapadékvizet a felújított gerincvezetékbe juttatni. A vezetékből kiáramló csapadékvíz aláüregelte az útpálya szerkezetet, ezért felújítása elengedhetetlenül szükséges.

A forgalomi zavarok minimalizálása érdekében az új bekötővezeték építését, és az üregek megszüntetését két ütemben tervezzük. A jelenlegi forgalomkorlátozás melletti belső szakasz munkálatait 2017. augusztus 27-én tervezzük befejezni, és 2017. augusztus 28-án a forgalom számára visszaadjuk, egyben a két külső sáv lezárásával a külső szakaszon folytatjuk a munkát. A felújítás tervezett befejezési határideje, ha váratlan események nem jönnek közbe, 2017. augusztus 31.

A felújítási munkák miatt útlezárásokra és terelésekre kell számítani, ezért az arra közlekedőktől türelmet és megértést kérünk.

Debrecen, 2017. augusztus 22.

Debreceni Vízmű Zrt.