Kiderült, mi okozhatta a 35-ös főút beszakadását Józsán

Tömegesen vezethették be az esővizet illegálisan a szennyvízcsatorna-hálózatba, ez okozhatta pénteken Józsán a 35-ös számú főút beszakadását. A víziközmű-hálózat ugyanis jól működött a településrészen, az átemelők mindenhol rendesen üzemeltek - közölte a DTV Híradóval a Debreceni Vízmű Zrt. fejlesztési és fenntartási főmérnöke. A helyreállítási munkák megkezdődtek, de az erre közlekedőknek még napokig terelésre kell számítaniuk.

A 35-ös főúton megsüllyedt az útburkolat péntek délután Józsán. A hiba valószínűleg a heves zivatarok miatt következett be, alámosva a csatornafedél környékét. A főutat lezárta, a forgalmat pedig azonnal elterelte a rendőrség.

Kiderült, mi okozhatta a 35-ös főút beszakadását Józsán!
A szakemberek légkalapáccsal bontják a csatornafedél körüli burkolatot a főút és a Sillye Gábor utca kereszteződésében. A Debreceni Vízmű munkatársai feltárták a meghibásodott szakaszt. A vállalat mérnökei szerint az általuk üzemeltetett víziközmű-hálózat és a rendszer jól működött, Józsán valamennyi átemelő rendben üzemelt, mégis megtörtént a baj.

– Választott rendszerről beszélünk, ami azt jelenti, hogy elvileg és a jogszabály szerint ebben csapadékvíz nem lehetne. De mivel egyéb esemény nem volt, ezért csak erre tudunk következtetni, hogy rendkívül sok az illegális csapadékvíz rákötése – hívta fel a figyelmet Mester Tibor, a Debreceni Vízmű Zrt. fejlesztési és fenntartási főmérnöke.

A heves zivatarok nyomán pénteken nagy mennyiségű eső esett. A Vízmű mérnökeinek számításai szerint az Elek utcából 25 méteres szintkülönbségről, két és fél bárnyi plusznyomással érkezett a hatalmas mennyiségű víztömeg a hálózatnak erre a pontjára. Ilyen extrém terhelésre nincs méretezve a rendszer kapacitása. Emiatt nyomta fel és törte el az aknafedelet a víz, illetve rongálta meg az útburkolatot. A szakemberek átvizsgálták a teljes rendszert és nem találtak hálózati hibát.

A műszaki feltárás és a helyreállítás valószínűleg szerdán fejeződik be. Ezután kezdődhet csak az érintett terület aszfaltozása. Ezen a héten tehát nem valószínű, hogy az autósok birtokba vehetik majd a 35-ös józsai szakaszát. Addig mind Debrecen, mind Hajdúböszörmény irányából elterelik a forgalmat. Arra, hogy meddig, csak később, az időjárás függvényében és a teljes aszfaltozási munkák elvégzése után lehet majd pontos választ adni.

Részletek:
https://dehir.hu/debrecen/csapadekviz-tomeges-illegalis-halozatra-kotese-okozhatta-a-35-os-fout-beszakadasat-jozsan/2023/06/12/