A víz tudatos, takarékos fogyasztására hívták fel a figyelmet több Hajdú-Bihar vármegyei településen

A csapvíz az egyik legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer: az ivóvíz népszerűsítése, a takarékos fogyasztás és a tudatos csatornahasználat elsajátítása a célja a Debreceni Vízmű szemléletformáló programjának. Szerdán Hajdúszováton és Hosszúpályiban is előadást tartottak a projekt részeként.

Egy zuhanyzás alkalmával 40-50 liter, míg kádban fürdés esetén akár 200 litert is elfogy. Víztakarékosság szempontjából fontos, hogyan dönt a fogyasztó. Erről is szó esett a Debreceni Vízmű által szervezett előadáson, Hajdúszováton. Vármegye-szerte a vezetékes ivóvíz-fogyasztást népszerűsítik és felhívják a figyelmet a takarékos, környezettudatos használat fontosságára.

-Tudjuk, hogy az időjárás, a klíma megváltozott és gyakorlatilag a vízkészlet fogyóban van Magyarországon is. És ezért úgy gondolom, hogy jobban oda kell figyelnünk, mint 10-15 évvel ezelőtt – emelte ki Váradi Jenő, Hajdúszovát polgármestere. A szemléletformáló program részeként Hosszúpályiban is sok hasznos információ hangzott el.

- Én úgy gondolom, hogy az ivóvíz az mindannyiunknak nagyon fontos, hogy egyáltalán milyen tisztaságú, egyáltalán van-e ivóvizünk, ezért minden embernek meg kell ismerni az ezzel kapcsolatos tájékoztatást, hogy tudjuk, hogyan takarékoskodjunk vele, hiszen egy nagyon-nagyon érzékeny pont az életben – fejtette ki Zara András, Hosszúpályi polgármestere. 

Fontos, hogy ne juttassunk olyan anyagokat a talajba, amik hosszú távra elszennyezhetik a vízkészletet és visszafordíthatatlanul ronthatják annak minőségét – hangzott el az előadáson. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a szabálytalanságok gondot okozhatnak a mindennapi munkában, és akár a víziközmű-berendezések meghibásodásához is vezethetnek. A Debreceni Vízmű ivóvíz üzemmérnökségének vezetője a takarékosság fontosságát is hangsúlyozta.

- Ésszerű módon öntözni, ez az első amit tudnék tanácsolni, illetve kérnék. Valamint amennyiben lehet, és miért ne lehetne, ilyen időszakban mellőzük a tömlővel való locsolást, illetve az autómosást – mondta Tóth Péter, a Debreceni Vízmű Zrt. ivóvíz-üzemmérnökség vezetője.

A szemléletformáló program csütörtökön Sárándon, jövő hétfőn pedig Berekböszörményben folytatódik!

Részletek: https://dehir.hu/hajdu-bihar/a-viz-tudatos-takarekos-fogyasztasara-hivtak-fel-a-figyelmet-tobb-hajdu-bihar-varmegyei-telepulesen/2023/07/26/