A gyakorlatban láthatták a szennyvíztelep működését a debreceni egyetemisták

Egy nap alatt átlagosan 35-40 ezer köbméter szennyvizet tisztítanak meg száraz időszakban a Debreceni Vízmű szennyvíztelepén.

Ezt a folyamatot nézhették meg hétfőn a Debreceni Egyetem Műszaki Karának hallgatói.


A fiatalok nagyon sok hasznos információhoz juthattak hozzá. Környezetvédelmi hatásvizsgálatot tanulnak az egyetemen, most a gyakorlatban is láthatták a telep működését.

„Nem ivóvizet gyártunk, nem ivóvizet csinálunk. Olyan tisztított szennyvizet, ami pluszban nem terheli a környezetet.

Se foszfort, nitrogént és egyéb olyan elemi összetevőket nem tartalmaz, amitől kipusztul a hal, az élővíz, stb. Tulajdonképpen csak a víz mennyiségét növeljük”

Nagyon komoly benyomást tesz az emberre, amikor először lát egy ilyen üzemet. Az órán most már YouTube-ról videókat is láthatnak, fényképeket, nem csak száraz ábrákat, de össze sem lehet hasonlítani, amikor életben lát az ember ilyen üzemet.

Ez ugyanolyan, mint a tengerpartra elmenni vagy csak fényképen nézni meg, hogy milyen, az ugyanilyen különbség – mondta Hancz Gabriella, a Debreceni Egyetem Műszaki Karának egyetemi docense.

A diákokat körbevezették az egész telepen. Megnézhették például a szivattyúkat, amik átszűrik a szennyvizet, felsétáltak az úgynevezett Dorr-medencéhez.

Ebből a 40 méter átmérőjű, 4000 köbméteres medencéből jut el a szennyvíz a biológiai tisztítóműbe.



Részletek »