52/513-513
4025 Debrecen, Hatvan u. 12 - 14.
[Skip to Content]

Hírek

10
Feb

Tájékoztatás Hajdúbagos lakossága számára

2017-02-10 15:00

Tájékoztatjuk, hogy az ivóvíz Hajdúbagoson semmilyen tekintetben nem káros az egészségre, Ön és családtagjai, gyermeke fogyaszthatja korlátozás nélkül!

Tisztelt Felhasználó!

Tájékoztatjuk Hajdúbagos település lakosságát, hogy 2017. január 19-én a Debreceni Vízmű Zrt. vizsgáló laboratóriuma, a rendszeres ivóvíz minőség ellenőrző vizsgálatai során a vízműtelepet elhagyó kezelt víz kémiai vizsgálatakor olyan jellegű eltérést talált, amely beavatkozást igényelt. A vízműtelepen rendelkezésre álló technológia hatásfoka, valószínűsíthetően a rendkívüli és tartós hideg időjárás következtében, nem megfelelő. Ebből adódóan a vízmű kút nyersvízében természetesen előforduló ammónium lebontása lelassult és vízminőségre kedvezőtlen folyamatok indultak. Ezt időben észleltük és a rendelkezésünkre álló technológiát megvizsgálva megállapítottuk, hogy az egyetlen rendelkezésünkre álló beavatkozási lehetőség a fertőtlenítésre is alkalmazott NaOCl (közismert nevén hypo) adagolás szintjének emelése, hogy a jogszabályi előírásoknak megfelelő vízminőség teljesüljön. Az így hálózatra termelt víz klórtartalma messze elmarad a maximálisan engedélyezett mértéktől. 

Egyértelműen megállapítható és kijelenthető, hogy szolgáltatott ivóvíz semmilyen tekintetben emberi egészségre nem ártalmas, sőt az időben megtett intézkedés miatt sikerült megelőzni a vízminőség romlását eredményező folyamatokat

Tájékoztatjuk, hogy az ivóvíz Hajdúbagoson semmilyen tekintetben nem káros az egészségre, Ön és családtagjai, gyermeke fogyaszthatja korlátozás nélkül!

A Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat rendszeresen ellenőrzi, felügyeli tevékenységünket, a vízminőséget. Ennek való megfelelés során a vizsgált paraméterekben tapasztalt változások miatt, a vízminőség romlás megelőzésére intézkedéseket kell tennünk, amelyek miatt előfordulhatnak a hálózat egyes szakaszain íz- és szaghatások melyek egészségre ártalmatlanok, de a víz fogyasztói élvezeti értékét csökkenthetik.

Biztosítjuk a lakosságot arról, hogy olyan beavatkozást nem végzünk, amely ártalmas lehet, illetve ha történne olyan esemény, vagy tapasztalnánk egészségre káros szennyezést, úgy azonnal értesítenénk a lakosságot, önkormányzatot és a hatóságokat! 

Jelen esetben előzetes lakossági tájékoztatás nem történt, mivel a beavatkozás normál adagolású fertőtlenítőszerrel történt, amely többnyire panaszt nem okoz. Más hasonló állapotú és korú ivóvíz hálózatokon a fertőtlenítés megszokott és rutinszerű. elengedhetetlen feladat, csak ahol ennek nincs előzménye, a lakosság nem ismeri, úgy ez bizalmatlanságot kelthet. A jövőben nagyobb figyelmet fordítunk a hasonló beavatkozások előtt a tájékoztatásra, amennyiben arra van módunk, lehetőségünk.

Az adagolás hatékonyságát, az ivóvíz megfelelőségét laboratóriumi vizsgálattal igazoltuk. Az időjárási, hőmérsékleti viszonyok kedvezőbb alakulásával, vízvizsgálatokkal felügyelve, a hypo adagolás mértékének fokozatosan csökkenteni kezdtük. Ezt hátráltatja az ismét hidegebbre forduló időjárás. Várhatóan, az időjárási körülményektől függően, a hőmérséklet tartós emelkedését követő 1-2 heten belül valamennyi hálózati szakaszon megszűnhetnek az esetleges íz és szag hatások. Arra is felhívom a figyelmet, hogy a felhasználók belső hálózatának állapota, kialakítása, használati jellege is befolyásolhatja az ivóvíz élvezeti értékét.

A jelenleg rendelkezésre álló technológia nem tesz lehetővé a most alkalmazott beavatkozásnál felhasználók felé kedvezőbb lehetőséget. A település ezért szerepel az Európai Unió által támogatott vízminőség-javító programban. Amennyiben új és megfelelő technológia valósul meg, úgy a jelenleg tapasztalt vízminőségi problémák kezelhetővé válnak.

Kérjük, hogy a jövőben is forduljanak hozzánk bizalommal, tegyék fel kérdéseiket, illetve a szolgáltatással kapcsolatos információkkal ajánljuk figyelmébe honlapunkat!

Türelmüket és szíves megértésüket köszönjük!

Debreceni Vízmű Zrt.


Címkék:
Megosztás  |  

Hozzászólások

4025 Debrecen, Hatvan u. 12 - 14.
52/513-513
4025 Debrecen,
Hatvan u. 12 - 14.
52/513-513
Lap tetejére