Pocsaj-Esztár szennyvízelvezető hálózat és szennyvíztisztító üzemeltetésének tájékoztatója

Tisztelt Lakosság és Felhasználók! A víziközmű rendszert üzemeltető Debreceni Vízmű Zrt. tájékoztatja a tisztelt Lakosságot arról, hogy a Pocsaj és Esztár településekről gyűjtött szennyvízbe vegyianyag került a pünkösdi hosszú hétvége alatt.

A vegyianyag hatására a szennyvíztisztító telep biológiai fokozatában az összes élő szervezet kipusztult, így a tisztítás nem működött. A szennyvíztelep normális működését csak egyhetes fáradságos, és költséges munka után sikerült helyre állítani.

Felhívjuk a lakosság figyelmét arra, hogy a közcsatorna és a szennyvíztelep, csak kommunális szennyvizek elvezetésére, és tisztítására létesült. Minden olyan ipari, mezőgazdasági tevékenységből származó szennyvíz (darabos, olajos, zsíros, vegyszeres) bevezetése a csatornába, amelynek a szennyezettsége ezt meghaladja tilos. A szabálytalan szennyvízbevezetésből eredő jogi és hatósági következmények, a károk megtérítése az elkövető felelőssége!

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által jóváhagyott Üzletszabályzat „14.3. Szabálytalan közműhasználat” fejezetének 14.3.2 e) és g). pontjai szerint, szabálytalan közműhasználatnak minősül: „A szennyvíz-törzshálózatba a 28/2004. (XII. 25.) KvVM rendelet által meg nem engedett minőségű szennyvizet juttat.” és „Üzemeltetés biztonságát veszélyeztető káros anyagot juttat be a szennyvíztörzshálózatba.”

A víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 58/2013. (II.27.) Korm. rendelet 71. § (1) Szabálytalan közműhasználat esetén a víziközmű-szolgáltató az üzletszabályzatában meghatározott mértékű kötbér (300.000 Ft) érvényesítésére jogosult.”

Az előzetes vizsgálat során kiderült, hogy a mérgezés nyomai egyértelműen esztári felhasználási hely irányába vezetnek.

Kérjük a Felhasználókat és a tisztelt Lakosságot, hogy a Debreceni Vízmű Zrt által üzemeltetett szennyvízhálózatba csak kommunális eredetű szennyvizet juttassanak, egyéb anyagokat ne öntsenek a szennyvízelvezető rendszerbe a környezetünk, egészségük védelme és a közszolgáltatás fenntarthatósága érdekében!

A tájékoztatás a jövőbeni megelőzést szolgálja. Köszönjük a tisztelt Lakosság és Felhasználók együttműködését és bízunk segítő szándékukban!

Debreceni Vízmű Zrt.