Egységes vízdíj jöhet

Magyarországon 125 és 1200 forint között mozog egy köbméter víz ára, tehát van, aki ugyanannyi vízért tízszer annyit fizet. Ezt az árkülönbséget szeretné megszüntetni a kormány.

A vízdíj függ a földrajzi elhelyezkedéstől és a műszaki feltételektől is. A kormány célja, hogy megszűnjön az árkülönbség. A tervek szerint egységesítenék a vízszolgáltatás díjait, az ezt lehetővé tevő törvényjavaslat rövidesen az Országgyűlés elé kerülhet.

A Magyar Víziközmű Szövetség elnöke szerint az egységes ár súlyos aránytalanságokat szüntetne meg. "Az a társadalmi igazságtalanság szűnne meg, hogy azokon a helyeken drágább a vízdíj, ahol drágábbak az előállítási költségek, ahol a keresetek és a munkalehetőségek is rosszabbak" - fogalmazott a Híradónak Winkler Tamás.

A víziközmű társaságok száma tizedére csökkent az elmúlt években, jelenleg negyven működik az országban. A korábbi, rendkívül széttagolt rendszerben nem volt lehetőség a tarifák egységesítésére. A fő cél most a rezsicsökkentés folytatása.

Tavaly júliustól 10 százalékkal lett olcsóbb a víz és a csatornadíj az országban, a települések és régiók közötti különbségek viszont nem tűntek el. A mostani egységesítés részben ezt orvosolná.

Szakértők szerint az intézkedés nyomán olcsóbb lehet majd a karbantartás, és az ágazat is könnyebben pályázhat majd uniós pénzekre a szükséges fejlesztésekhez.

Forrás: hirado.hu