Ásványvíz minőségű a debreceni ivóvíz

Ha öntözésre vagy wc-öblítésre csapadékot használnának a háztartások, rengeteg ivóvizet lehetne spórolni - mondta ma délután az ökoiskolák találkozóján Lakatos Gyula. Az UNESCO-szakértő szerint a március 22-ei víz világnapjának üzenete a vízspórolás. A föld vízkészletének ugyanis mindössze 2 és fél százaléka édesvíz.

A debreceni csapokból bevizsgáltan ásványvíz minőségű ivóvíz folyik – ezt már tudják a debreceni ökoiskolák diákjai is. A tanulók  az ivóvízhez kötődő kvíztesztet oldottak meg délután Hunyadi János Általános Iskolában. Az ökoiskolai találkozón 12 intézmény tanulói vettek részt. Lakatos Gyula ökológus elmondta: a föld vízmennyiségének mindössze 2 és fél százaléka édesvíz. Spórolni az ivóvízzel úgy lehetne, ha öntözésre vagy wc-öblítésre csapadékot használnának a háztartások.

Egészséges víz a csapból

- Öntözésre vagy bizonyos műveleteknél az ivóvíz-használat felesleges. Gondolok itt a wc-k lehúzására. Egy panelháznál persze ez szinte kivitelezhetetlen, de a kertes házaknál fel lehetne fogni a csapadékot – vélekedik Lakatos Gyula ökológus, UNESCO-szakértő.

A március 22-ei víz világnapja alkalmából kiállítás is nyílt a Hunyadi János Általános Iskolában.

Forrás: dehir.hu