A vízszivárgás kijavítása a Csapó utcán

A korábbi információk alapján a július 25-én észlelt Csapó utcai vízszivárgás javítási munkái július 29-én az esti órákban megkezdődött. A 600 mm-es azbesztcement cső munkagödrének feltárása némi nehézségbe ütközött, mert a munkagödör megnyitása során több gázvezetékkel is találkoztunk. A szakemberek közreműködésével kiderült, hogy a vízvezetékkel párhuzamosan futó gázvezeték már nem élő vezeték volt, így annak kivágásával a javítandó cső megközelítése már nem okozott gondot, de a vízvezetéket merőlegesen igen kis távolságra keresztező gázvezeték fokozott körültekintést igényelt, mert az élő vezeték volt.

Gyökerek a vízvezeték környezetében

Gyökerek a vízvezeték környezetében

A felhagyott gázvezeték eltávolítása a vízvezeték környezetéből

A felhagyott gázvezeték eltávolítása a vízvezeték környezetéből

Az új aszfalt felületen is csak kismértékű szivárgást mutató hiba a feltárás során is csak talajnedvesedést mutatott, és a cső teljes kitakarása után látható vált, hogy a csőszálakat összekötő REKA idom is teljes épségben volt. Amire itt nem lehetett számítani, a szivárgást gyökérbenövés okozta. A kötőgyűrű környezetében erőteljes, 6-8 mm átmérőjű gyökereket találtunk, melyek növekedésük során behatoltak a csőfelület, és a kötés vízzáróságát biztosító gumigyűrű közé. A gyökerek növekedésével a gumigyűrűt eltávolítva, rést nyitottak a záró felületen, így az állandó nyomás alatt lévő vezetékből a víz kiszivárgott.

A leszedett tömítés és a gyökerek

A leszedett tömítés és a gyökerek

A régi kötőgyűrű eltávolítása után egy speciális javító idom került elhelyezésre, amely gumigyűrűs kötésével a jövőben tartós vízzárást fog biztosítani a hibahelyen. A munkaterület ezt követően átadásra került az útépítő szakcégnek, hogy a javítást követően az új aszfalt réteg folytonossági hiánya szakszerűen legyen helyreállítva.

A javító idom felszerelése

A javító idom felszerelése

A munkagödör feltöltése

A munkagödör feltöltése

A Debreceni Vízmű Zrt. az előzetes vizsgálatok alapján mindent megtett annak érdekében, hogy az új aszfaltréteg megbontása elkerülhető legyen, de sajnos az ilyen jellegű hibák előzetes kizárására nincs lehetősége. Csak remélni tudjuk, hogy a megfelelő karbantartás mellett, a jövőben nem fordul elő hasonló eset.

A vízszivárgás helyreállításáról a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója, Ányos József nyilatkozott a dehir.hu-nak. Az erről készül videót ITT tekintheti meg. 

Debrecen. 2016. 08.02.

Debreceni Vízmű Zrt.