Újabb környezetkímélő magyar találmány

Egy magyar innovációnak köszönhetően akár 25 százalékkal is csökkenhet a szennyvíztisztítás során a szén-dioxid-kibocsátás – tudta meg lapunk.

A bajai Eötvös József Főiskola Innovációs Műhelyének közreműködésével a magyar tulajdonú Víztec Víztechnológiai Zrt. egy meglévő, saját vegyszert fejlesztett tovább, amely eddig a szennyvízben levő foszfor eltávolítására volt alkalmas. Az új vegyszert itthon több szennyvíztisztító telepen, Gyöngyösön, Debrecenben és Miskolcon is kipróbálták. – A különböző szennyvíztisztítási eljárások jelentős szén-dioxid-kibocsátással járnak együtt. Ennek oka, hogy a telepek üzemeltetéshez sok áram kell, az erőművek – a működésük közben – nagy mennyiségű szén-dioxidot bocsátanak ki.

Ugyancsak szén-dioxid szabadul fel a szennyvíztisztító telepeken is, ahol baktériumok bontják le a szerves anyagokat – jelezte lapunknak Serke Ádám, a Víztec egyik tulajdonosa. Hozzátette: eddig az egy ember miatt egy nap alatt képződött szennyvíz megtisztításakor 60 gramm szén-dioxid szabadult fel, az új eljárással ezt 45 grammra tudták csökkenteni. Ez annak köszönhető, hogy a továbbfejlesztett vegyszerrel sokkal hatékonyabban működik a szennyvíztelep, amelynek így lényegesen kisebb az energiaigénye és így az „ökológiai lábnyoma”. – Ez azonban nem minden, hiszen a szennyvíztelepen a szén-dioxid-képződésért felelős anyagok jó részét fel tudjuk máshogyan is használni, a rothasztótornyokban biogázt állítunk elő belőle. Ezzel helyben biogázmotorok segítségével áramot termelünk, amit a levegőztetőmedencék működtetésénél hasznosítunk – mutatott rá Serke Ádám.

Így a káros szén-dioxid helyett a villamos energiát adó metán termelésére helyezik a hangsúlyt. A szakember elmondta: a fenntartható fejlődéshez várhatóan nemzetközi szinten is jelentősen hozzájáruló innováció nem jöhetett volna létre a régió legjelentősebb kínai beruházását magáénak tudó Wanhua-BorsodChem Zrt. nélkül, hiszen az ott előállított sósav mint alapanyag a magyar vízipar motorja. A cégtulajdonos azt hangsúlyozta, hogy a technológia iránt már Németországból is érdeklődtek.

– A szén-dioxid-terhelés csökkentésében a víztisztítás területén komoly lehetőségek vannak. A hazai vízművek állami ösztönzése a fajlagos szén-dioxid-kibocsátáshoz kötött adókedvezmények formájában rövid idő alatt jelentős eredményeket hozna – mondta el Kruchina Károly, a Víztec kommunikációs igazgatója.

Forrás: www.magyaridok.hu