Tájékoztatás - Debrecen, Bayk András u. – Diószegi út kereszteződéstől Bánk településrészig terjedő szolgáltatási terület bekötési lehetőségeiről

A Debreceni Vízmű Zrt. ezúton tájékoztatja az érintett lakosságot és ügyfeleit, hogy Debrecen, Bayk András u. és Diószegi út kereszteződéstől Bánk településrészig, illetve a településrészen belül üzemelő ivóvízvezetékeiről - beleértve a leágazó vezetékeket is - csak korlátozott módon áll módjában 2020. szeptember 21-től ivóvíz törzshálózatra történő csatlakozásra igénybejelentést, megrendelést elfogadni és teljesíteni!

Érintettség tekintetében megkeresés esetén pontos információval állunk rendelkezésre! Az adott dátumig beérkezett igénybejelentések érdemi elbírálása és a megfelelő műszaki tartalommal történő megvalósításának vizsgálata folyamatban van és amennyiben az ellátásra nézve műszaki tartalomban megfelelnek, úgy teljesítésükhöz feltételekkel hozzájárulunk.

A Debreceni Vízmű Zrt. 2020. szeptember 21-től beérkező igények esetében az Üzletszabályzatban rögzített általános feltételeken túlmenően, csak az alábbi esetekben és feltételekkel fogad be bekötési igényt, megrendelést Debrecen, Bayk András u. és Diószegi út kereszteződéstől Bánk településrészig, illetve a településrész ivóvíz-ellátási területén:

- Kizárólag az ivóvízellátó törzshálózat mentén fekvő ingatlanok esetében. A bekötendő ingatlannal közvetlenül szomszédos, csatlakozást lehetővé tevő ivóvízhálózatot magában foglaló közterületen és vízjogi üzemeltetési engedélyes, rendezett tulajdonú és vezetékjogú törzshálózat rendelkezésre állása esetén.
- A víziközmű-törzshálózat mentén fekvő ingatlanok bekötését külön-külön és törzshálózatra merőlegesen csatlakozó bekötő vezetékekkel kell megvalósítani.
- Kizárólag átlagos lakossági vízigények esetén, legfeljebb D25 bekötővezeték mérettel.
- Szomszédos telken át történő átvezetéssel, vagy egyéb módon rendhagyó bekötés, szolgáltatási pont kialakításához nem járulunk hozzá!
- Nem lakossági jellegű vízhasználatokra irányuló igények esetén azok elutasításra kerülnek.

A fentiekben részletezett intézkedéseket az ellátási területen egyre növekvő vízigényekből eredően kialakult vízellátó kapacitás hiány indokolja. Átlagosnál nagyobb illetve oltóvíz vagy egyéb szükségszerű vízvételek során, az ellátott lakosok jelzése alapján nagy mértékű nyomásesés következik be egyes vezeték szakaszokon. A hidraulikai vizsgálatok alátámasztották, hogy az ellátási területet ellátó ivóvízvezeték vízszállító képessége tartósan már nem elegendő újabb és egyre növekvő vízigények kielégítésére.
A vonatkozó jogszabály szerint műszakilag elérhetőnek „az a törzshálózat minősül, amely a víziközmű-bekötővezeték kiépítésével elérhető, és az igényelt kapacitásrendelkezésre áll” (a víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 58/2013./II. 27./ Korm. rendelet 1.§. 26. pont). A már idézett jogszabály szerint a víziközmű-szolgáltató az igénybejelentést elutasítja amennyiben „a törzshálózat műszakilag nem elérhető, vagy annak kapacitása nem elegendő az igényelt szolgáltatás biztosítására”. Továbbá a 2011. évi CCIX. törvény szerint:
„51. § (1) A víziközmű-szolgáltató – az üzemeltetési szerződésben meghatározott keretek között, a víziközmű-rendszer teljesítőképességének mértékéig – a felhasználók részére víziközmű-szolgáltatást nyújt, és víziközmű-szolgáltatás nyújtása céljából a szolgáltatást igénybe venni kívánók rendelkezésére áll.
(2) Ha a víziközmű-rendszer teljesítőképességének szűkössége mellett lakossági és nem lakossági felhasználói igények egyidejű felmerülésével kell számolni, a lakossági felhasználói igények kielégítését kell előnyben részesíteni.”

A törzshálózatra történő csatlakozások korlátozásán túlmenően a kapacitásnövelő beruházásra javaslatokkal élünk az ellátásért felelős víziközmű tulajdonos Debrecen Megyei Jogú Város felé!