Riasztás! A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet közleménye

Tisztelt Ügyfelünk! A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NBSZ NKI) riasztást ad ki az elmúlt napok során tapasztalt növekvő számú, ügyintézői megkeresésnek álcázott adathalász telefonhívásokkal kapcsolatban.

A telefonhívások során a csalók banki ügyintézőnek kiadva magukat próbálnak személyes adatokat (például születési vagy banki adatokat) megszerezni. Egyes esetekben különböző közműszolgáltatók nevében keresik fel megtévesztés céljából az áldozatokat.

A hívások során arra hivatkoznak a csalók, hogy hiba lépett fel a pénzügyi tranzakcióban vagy a csomagrendelés közben fellépő anomáliákra hivatkozva kezdeményeznek adategyeztetést. Intézetünkhöz olyan bejelentés is érkezett, amelyben a hívott fél közölte, nem a megkeresésben szereplő bank ügyfele, ezt követően a csalók átirányították a másik pénzintézet ügyintézőjéhez. Fontos tudni, hogy a pénzintézetek, közüzemi szolgáltatók ugyan kérhetnek be személyes adatokat a felhasználóktól az azonosításhoz, azonban specifikus pl.: bankkártyára, netbanki jelszóra vonatkozó adatokat nem.

(Személyes adatokat érintő adategyeztetés abban az esetben fordulhat elő, ha az ügyfél kezdeményezi a telefonos ügyintézést, ebben az esetben a szolgáltató - az ügyfél pontos beazonosítása érdekében - egyes személyes adatokra rákérdezhet.)

Vélhetően a karácsonyi időszak közeledtével az ilyen és hasonló csalási kísérletek száma folyamatosan növekszik, ezért fontos a fokozott figyelem bármilyen típusú megkeresés és elektronikus tranzakció esetén.

A fent említett gyanús telefonos megkeresésekkel kapcsolatban az NBSZ NKI javaslatai a következők:
• Ne adjon meg személyes vagy egyéb banki adatokat!
• Ne telepítsen semmilyen alkalmazást az eszközére, ilyet a bankok nem kérnek!
• Soha ne utaljunk ismeretlen személy számlájára pénzt!
• Szakítsa meg a beszélgetést!
• A hivatkozott szervezet honlapján található elérhetőségek valamelyikén keresztül tájékoztassa az érintett szervezetet a hívásról!

Nemzetbiztonsági Szakszolgálat
Nemzeti Kibervédelmi Intézet
Telefon: +36-1-336-4833
Incidensbejelentés: @