Megvalósult Biharkeresztesen a Vízmű technológia felújításának I. üteme

A Debreceni Vízmű Zrt., mint Biharkeresztes város víziközmű szolgáltatója, többször jelezte Biharkeresztes Város Önkormányzata felé, hogy a vízellátást biztosító vízműtelep felújításra szorul.

A vízműtelep nem tartozik azon létesítmények közé, amelyek felújítására az állam kötelezettséget vállalt az Európai Unió felé, azonban a vízműtelep használata során annak műszaki állapota folyamatosan leromlott. Jelenleg a vízműtelep két különálló technológiai sora közül csak az egyik működőképes, amit folyamatosan javítani szükséges. Biharkeresztes és Ártánd települések vízigényének növekedése esetén a jelenlegi műszaki állapot korlátokat fog jelenteni, ezért a felújítása elkerülhetetlenné vált.

A Debreceni Vízmű Zrt. megvizsgálta a felújítás ütemezésének lehetőségét, és a szükséges felújítási források nagyságát. A vízműtelep teljes körű, 3 ütemben, 2019-2021. években megvalósítható felújításának várható összköltsége nem haladja meg a 25.000.000 Ft+ÁFA összeget, amely lényegesen alacsonyabb, mint az uniós forrásokból megvalósuló környező vízműtelepek felújítási költségei.

A szükséges források nagyobb részének biztosítására csak Biharkeresztes Város Önkormányzatának van lehetősége.

A felújítás tárgya a jelenleg nem üzemelő technológiai sor 3 db szűrőtartályának, a szűrők szelepeinek, a szűrők gépészeti szerelvényeinek és vezetékeinek a felújítása, valamint a technológiát megkerülő ág kiépítése.

Megtörtént a szűrőhengerek szűrőtöltettel való feltöltése, vezetékeinek és szerelvényeinek a cseréje, a vezetékek alátámasztásának kialakítása, a beépített gumimembrános szelepek elektromechanikus szelepekre történő cseréje is.

2019. évben a nem üzemelő technológiai sor felújítása 6.778.000 Ft+ÁFA összegbe került, amelynek többségét Biharkeresztes Város Önkormányzata finanszírozta és a felújítás teljes költségét a Debreceni Vízmű Zrt. 1.100.000 Ft+ÁFA közmű használati díj összegével egészítette ki.

A költségek csökkentése érdekében, a felújítási munkálatok teljes egészét a Debreceni Vízmű Zrt. saját kivitelezésben végezte.

2019. november 29-én sikeresen megtörtént a Biharkeresztesi Vízműtelepen a felújított szűrősor műszaki átadása.

Régi és felújított szűrősorok
A felújítás előtti szűrősor
A felújítási munkálatok közben
Szűrősor a felújítás után
Egy szűrőhenger teljes felújítása
Villamos átalakítás és vezérlés felújítás

 Debreceni Vízmű Zrt.