Megemlékezünk egykori kollégánkról, Szabó Lászlóról

Megrendülve tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és tisztelték egykori kollégánkat, Szabó Lászlót, hogy hosszú, súlyos, de méltósággal viselt betegségét követően 2021. február 3-án a délelőtti órákban, otthonában elhunyt. A debreceni vízművesség igazi képviselője volt!

Egykori kollégánk, Szabó László

17 éves korától nyugdíjba vonulásáig dolgozott társaságunknál, ez volt az első és egyetlen munkahelye; szinte együtt nőtt fel a céggel. 1971. szeptember 1-én kezdte meg pályafutását jogelődünk, a Debreceni Vízmű– és Gyógyfürdő Vállalatnál, ahol egészen 1978-ig szakmunkásként tevékenykedett.  1978 és 1980 között a gyógyfürdő termálvízzel történő ellátását biztosító hévíztelepek irányítását végezte. 

Ezt követően a vezető gépész beosztásba került a II. sz. víztermelő telepen, ahol a telepvezető helyettesi feladatokat is ellátta. A mindennapos üzemviteli feladatok szervezésén, koordinálásán túl a telepen folyó jelentős beruházások (2 darab 5000 m3 tárolókapacitású medence, 11 darab mélyfúrású kút létesítése, új szivattyúház építése, szűrőház bővítése, fertőtlenítő rendszer kialakítása, KFCS víz fogadása műszaki lehetőségének megteremtése) szakmai támogatásában aktívan részt vett. 

1989 és 2002 között az I. sz. víztermelő telepen üzemvezetői beosztásban dolgozott. A beosztásával együtt járó feladatok elvégzésén túl részt vett a víztermelő telepek automatizálását, rekonstrukcióját, a távfelügyeleti- és folyamatirányító rendszer kiépítését célzó munkák szakmai támogatásában, szervezésében. 

2002-től 2017-ig, nyugdíjba vonulásának évéig a II. sz. víztermelő telepen teljesített szolgálatot, mint a víztermelő üzem technológiai vezetője. Vezetőként három darab víztermelő telep, 1 darab törpevízmű, 19 darab nyomásfokozó állomás zavartalan üzemvitelével, a vízmű által nyújtott szolgáltatás magas szintű minőségben történő biztosításával járó szervezési, irányítási feladatokat látta el. Mindennél fontosabbnak tartotta, hogy ne csak a szakmai elvárásoknak feleljen meg a vízmű által nyújtott szolgáltatás, hanem azt az ellátott településeken élő fogyasztók is megelégedettséggel vehessék igénybe nap, mint nap. 

A Debreceni Vízmű Zrt. regionális vízközmű szolgáltatóvá válásának első lépéseiben aktívan részt vett a térségi településekre kiterjedő üzemeltetői tevékenység megszervezésében, ellátásában. A „vízművességet” nem csupán foglalkozásának, hanem – elsősorban - hivatásának is tekintette, és ezt kollégáitól is elvárta. Szakmailag felkészült vezető volt, a vízműves évek alatt végezte el a Pollack Mihály Vízügyi Főiskola üzemmérnök szakát és a VITUKI által szervezett vezetőképző tanfolyamot. A szolgáltatás minőségét javító újdonságok bevezetése iránt nyitott, ismereteinek folyamatos bővítésére törekedő kollégaként tiszteltük. Mindennapi munkáját a hosszú évek során megszerzett tapasztalataira, a megszerzett széleskörű ismereteire alapozott magabiztossággal, nyugalommal és derűvel végezte.

Kollégái és beosztottjai messzemenően elismerték és tisztelték. Magánéletében igazi társasági emberként szórakoztatta környezetét; zenekarával gyakran színesítette a Vállalati Napok programjait. 2017-ben a Magyar Víziközmű Szövetség tartalmas pályafutását, a szakma iránt tanúsított tisztelettel végzett munkáját a rangos „Víz Világnapi Emlékérem” adományozásával ismerte el. 
 
Emlékét megőrizzük.