Kiépült Mikepércsen az ideiglenes áramellátási rendszer

Mikepércsen, ahogyan az ország több településén gyakoriak az áramszolgáltatási szünetek tervezett karbantartási munkálatok, vagy hibaelhárítás miatt...

Áramszünet esetén a település vízellátását biztosító víztermelő kutak, a vízmű telepi technológiai berendezések (szűrőhengerek, légfúvók és a hálózatba kitápláló hálózati szivattyúk) nem tudtak működni, ezáltal a településen először nyomáscsökkenés, majd vízhiány állt elő.

A Mikepércsi Önkormányzat ezt az állapotot meg kívánta szüntetni, ezért már 2018 évben  kérte a Debreceni Vízmű Zrt.-t, mint a település vízi- közmű rendszerének üzemeltetőjét, hogy a 2019 évi Fejlesztési Tervekbe illessze be a Vízmű telep folyamatos működését biztosító Diesel üzemű aggregátor (áramfejlesztő berendezés) beszerzését, telepítését.

A Debreceni Vízmű Zrt. a 2019. évi Gördülő Fejlesztési Tervébe szerepeltette az áramfejlesztő beszerzését, telepítését, amit az engedélyező Hatóság, a Magyar Energetikai és Közmű- szabályozási Hivatal jóvá is hagyott.

A Vízmű szakemberei meghatározták a szükséges berendezés teljesítményét, mely az elektromos hálózati betáplálás kimaradása esetén biztosítani tudja az alapvető funkciók működését biztosító berendezések áramellátását. A választás a 88 kVA teljesítményű, STROM-TECH típusú, Magyarországon gyártott aggregátorra esett.

A telepített áramfejlesztő berendezés az esővédő tetővel

Az áramfejlesztő kialakítása kültéri, hangszigetelt kivitelű, de a hosszabb élettartam érdekében esővédő tető került a berendezés fölé.

A műszaki átadás két résztvevője: Karácsony Antal alpolgármester és Szakállas Zsolt, helyi vízmű kezelő

Az aggregátor beszerzése, telepítése (gépalap beton, esővédő tető, elektromos bekötés) összesen 6 millió Ft+ÁFA összegbe került, melyet az Önkormányzat finanszírozott, a Debreceni Vízmű Zrt. által fizetendő közmű használati díj terhére.

 

A munkálatokat a Debreceni Vízmű Zrt. bonyolította, koordinálta, melyek lezárásaként 2019. november 7.-én 30 perc időtartamú sikeres üzempróbát tartottak. Az áramfejlesztő biztosította az 1-es kút, a szűrőhenger és a hálózati szivattyú működéséhez szükséges elektromos energiát, ezáltal Mikepércs vízellátását

Debreceni Vízmű Zrt.