Eredményes pályafutás a Debreceni Vízmű élén

Huszonegy éves vezetői munka után nyugdíjba vonult Ányos József. Vezérigazgatónk munkásságát a folyamatos magas szakmai színvonal és a közösségért való tenni akarás jellemezte.

Ányos József 1972 óta, 48 évig dolgozott a vízgazdálkodás különböző területein, 1999 óta volt a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója.

Társaságunk vezető tisztségviselője okleveles vízépítő mérnök végzettséggel rendelkezik, melyet 1983-ban szerzett a Budapesti Műszaki Egyetemen. 

Pályafutását a Vízügyi Tervező Vállalatnál kezdte, ahol vízépítési acélszerkezetek tervezésével, korrózióvédelmi rendszerek kidolgozásával foglalkozott, majd 1977-től már Debrecenben, a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság Tervezési osztályán tevékenykedett. 

Szakmai munkáját 1982-től a Kelet-magyarországi Vízügyi Építő Vállalatnál folytatta, ahol fejlesztési főmérnökként, majd műszaki igazgatóhelyettesként dolgozott. A debreceni szennyvíztisztító telep 40 em3/d kapacitású biológiai blokkjának megépítése irányítása alatt történt. 

1992-től az AKSD Városgazdálkodási Kft ügyvezető igazgatója volt, feladatai között Debrecen városüzemeltetési szolgáltatásainak, valamint a régió komplett hulladékgazdálkodási rendszerének szervezése, tervezése, megvalósítása szerepelt. 

1999. június elsejétől volt a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója. Elméleti tudását a tervezés, a kivitelezés és az irányítás területén megszerzett ismereteivel bővítette. A műszaki fejlesztés területén több maradandó megoldást dolgozott ki újítások, szabadalmak keretében. 

Vezérigazgatói munkájában a jó vezetőkre jellemző számos vonás megjelent: vezetőtársait összeszokott baráti társaságnak tekintette, akik azonos célokért dolgoznak. Magas szintű szakmai felelősségérzet jellemezte a szolgáltatás fenntartása, minőség javítása érdekében; a kérdéseket közvetlenül munkatársaival beszélte meg; a véleményeket ütköztette, de néha szükség volt a kompromisszumkeresésre is. A cég működését folyamatosan figyelemmel kísérte, és ha problémát tapasztalt, azonnal beavatkozott. Nemcsak kollégáitól, hanem saját magától is megkövetelte a folyamatos magas szakmai színvonalat.

Több évtizedes kiemelkedő szakmai vezetői munkája, az ágazatot átfogóan érintő programok kidolgozásában végzett tevékenysége elismerésre méltó. Vezérigazgatóként irányította, összehangolta és koordinálta a Debreceni Vízmű Zrt munkáját. Gondoskodott a jó minőségű szakmai munka feltételeinek megteremtéséről, fenntartásáról, az új követelmények teljesítéséről. Munkavégzését a szakmai alaposság, következetesség jellemezte, a megszerzett tapasztalatokat munkatársaival megosztotta. 

Felettesei, helyettesei, munkavállalói, üzleti partnerei, önkormányzatok vezetői, az ágazat szakemberei határozottnak, együttműködőnek, a jövő vízi közmű szolgáltatásért tenni akaró,
a vízi közmű ágazat elhívatott, kiemelkedő szakmai teljesítményt nyújtó vezetőjének tartják.

A Debreceni Vízmű Zrt-nél eltöltött 21 év alatt bebizonyította, hogy önkormányzati tulajdonú társaságot is lehet hatékonyan működtetni, az ágazat jövőjéért eredményesen, az érintettek megelégedésére vezetőként dolgozni.

Munkáját 2019-ben a Magyar Víziközmű Szövetség Reitter Ferenc életműdíjjal ismerte el.

Köszönjük Ányos József vezérigazgató úrnak, hogy a vezetésével dolgozhattunk a Debreceni Vízmű sikeréért, fejlődéséért. A Debreceni Vízmű kollektívája azt kívánja, hogy jó egészségben teljenek napjai és tudását, tapasztalatát sokáig hasznosítsa Debrecen város, a régió és hazánk vízműves közössége további fejlődése érdekében.

Forrás: magánarchívum, Facebook
Forrás: magánarchívum, Facebook
Forrás: magánarchívum, Facebook
Forrás: magánarchívum, Facebook
Forrás: magánarchívum, Facebook
Forrás: magánarchívum, Facebook
Forrás: magánarchívum, Facebook
Forrás: magánarchívum, Facebook
Forrás: magánarchívum, Facebook