Csatornahasználat

A szennyvíz tisztítása

A háztartásokban keletkező szennyvizet ideális esetben földalatti csatornahálózat vezeti el a szennyvíztisztító telepre. Sajnos Magyarországon ma még nem rendelkezik minden település és utca csatornahálózattal (a csatornaellátottság közel 70%) de jó úton haladunk afelé, hogy ezt a hiányt pótoljuk. Ahol csatorna hiányában a szennyvizet az emberek tárolómedencékbe eresztik - ahonnan szippantókocsi viszi el - ott fennáll a veszélye annak, hogy a talaj az elszivárgó szennyvíz miatt mérgező anyagokkal szennyeződik.

A szennyvíztisztító telepek több lépcsőben tisztítják a szennyvizet. Működtetésük nagy szakértelmet igényel.

1. Darabos anyagok eltávolítása rácsszűrők segítségével.

2. A homokfogóban kiülepítik a csatornába került homokot, valamint zsírfogókkal leválasztják a felszínre úszó zsírt.

3. Az oldott szerves anyagokat levegőztető medencékben (reaktor tartályokban) mikroorganizmusokból, azaz baktériumokból és szabad szemmel nem látható apró élő szervezetekből álló eleveniszap segítségével bontják le. Ezek az apró élőlények a természetes vizekben is előfordulnak, csak a medencékben hatványozottan nagyobb mennyiségben. A levegő-beviteli medence előtt és után ülepítő medencékben nyerik ki a magas szervesanyag tartalmú szennyvíziszapot. A szennyvíztisztításra többféle új technológia létezik, melyek hatásfoka és költsége változó.

4. A korszerű szennyvíztelepek képesek a nehézfémeket és a foszfort is kivonni a szennyvízből, mielőtt a megtisztított szennyvizet fertőtlenítenék, és az élővizekbe vezetnék.

A tisztítási folyamat során keletkező iszapot általában hasznosítják. Rothasztó tartályokban biogázt állítanak elő, amit áramtermelésre és fűtésre használhatnak fel. A rothasztóból kikerülő iszapot a mezőgazdaságban trágyaként lehet alkalmazni.