A víz útja

Víz nélkül nincs élet

A Föld felszíne a víz jelenléte nélkül hasonlítana a Hold, vagy a Mars felszínéhez: élettelen kősivatag volna, ahol az általunk ismert életformák sem alakulhattak volna ki.

Testünk 70%-a víz, tehát szervezetünk számára a legfontosabb alkotóelem. Az ember étel nélkül hetekig is elélhet, de víz nélkül csak alig pár napig.

A Föld teljes vízmennyiségének 97,2 %-a az ember számára élvezhetetlen sós tengervíz. A vízkészlet 2,14%-a sarki jégben és a gleccserekben található, míg 0,001%-a felhők, köd és vízgőz formájában az atmoszférában van jelen. Mindössze 0,6%-ot, vagyis 8,7 millió km3-t tesz ki az az édesvízmennyiség, aminek 3%-a felszíni víz (tavak és folyók), 97%-a pedig felszín alatti víz.

Jelenleg 1,2 milliárd ember kénytelen tiszta víz nélkül élni. A szegény országokban a betegségek 80%-a, a halálesetek 30%-a szennyezett ivóvíz fogyasztására vezethető vissza.

A víz körforgása

A Földön a víz mennyisége állandó, melynek döntő része a tengerekben és az óceánokban, illetve a sarkvidékek jégsapkáiban van. A vízmennyiség egy kisebb része a földfelszín alatti talajrétegekben nyugszik, míg a teljes mennyiségnek csupán töredékét teszi ki a folyókat és tavakat alkotó hányad.

Amikor a Nap süt, a földfelszín közelében és a tengerek szintjén lévő párás levegőt felmelegíti. Ekkor az felfelé kezd áramlani, de minél magasabbra jut, annál inkább lehűl. Amikor a hőmérséklete egy kritikus szint alá esik néhány száz méteres magasságban, a levegőben lévő vízgőz kicsapódik a kis lebegő részecskékre, így keletkezik az a ködszerű képződmény, amit felhőnek hívunk. Ezt aztán a szél a szárazföld felé tereli és ott valamilyen csapadék formájában a földre hull.

A lehullott víz egy része visszajut a folyókon keresztül a tengerekbe, másik része beszivárog a talajba. A fölbe szivárgott víz jelentős részét a növények felszívják, majd a felvett víz nagy részét leveleiken keresztül elpárologtatva visszajuttatják a légkörbe. A földbe szivárgó, de a növények által fel nem vett vízből talajvíz, mélyebbre jutva rétegvíz lesz. A kőzetekben rejlő rétegvizek egy részét más néven ásványvizeknek hívjuk. A több száz méter mélyen lévő ásványvizekben igen sok a kőzetekből kioldott ásványi só, melyek fontosak lehetnek az ember egészsége szempontjából.

Az ivóvíz nagy kincs

A természetben lévő édesvízhez különböző víznyerő helyekből juthatunk.

  • földfelszín alatti kőzetrétegekből
  • folyókból, tavakból

Általában minél mélyebbről hozzuk a felszínre, a víz annál tisztább, ezért Magyarországon a csapvíznek alig 4%-a származik felszíni vízfolyásból. Hazánkban egy ember átlagosan 100 liter ivóvizet használ el naponta. A vízhasználat, és a háztartásokban keletkező szennyezett vizek mennyisége egy kis odafigyeléssel csökkenthető.

Tudta, hogy a vízcsapból egy perc alatt akár 6-10 liter víz is kifolyhat? Ez egy vödörnyi vizet jelent.

Tudta, hogy ha percenként tíz csepp víz hullik le egy csöpögő csapból, akkor havonta 170 liternyi csöpög el, ami egy évben több mint 2000 liter ivóvíz elpazarlását jelenti?

Mitől kell a rétegvizet megtisztítani, amikor alapvetően tiszta?

Mert a rétegvíz számos olyan anyagot tartalmazhat oldott formában, amelyek fogyasztása hosszú távon egészségtelen, vagy az élvezeti értékét befolyásolja hátrányosan (pl. vas, mangán, nitrát stb.).

Mi az, amit benne hagynak?

Ahhoz, hogy a víz jóízű és egészséges legyen, szükség van azokra az ásványi sókra, amelyek az ásványvizekben nagyobb mennyiségben vannak jelen. Ennek érdekében tehát a csapvízben meghagyják az értékes ásványi anyagokat. Minél több az oldott ásványi anyag, annál "keményebb" és jobb ízű a víz.

Tisztítás után a vizet többnyire klórral fertőtlenítik, nehogy a vízvezetékben vírusok, baktériumok szaporodjanak el. Ezzel szavatolható, hogy a csapvízben ne legyenek baktériumok és vírusok. A klórt a legmodernebb, számítógép vezérelt berendezésekkel adagolják, hogy a szükséges, de a lehető legkisebb mennyiség kerüljön a vízbe.

Hallott róla? Peruban 1994-ben a nem jól fertőtlenített csapvíz miatt 600 ezer ember lett kolerás és 20 ezer meg is halt.

Tudta, hogy a csapból kiengedett víz nem a klór miatt fehér, hanem az apró légbuborékok miatt, ami 1-2 perc alatt elpárolog?

A legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer

A csapvíz minőségét laboratóriumokban rendszeresen és szigorú szabályok alapján 54 szempont szerint ellenőrzik. Törvény írja elő, hogy vízmintákat vegyenek rendszeresen a vízlelő helyen, a tisztítási folyamat végén, a víztározó medencéből, a csőhálózat különböző pontjairól és a vízcsapokból is. Az ellenőrzés az összes élelmiszer közül az ivóvíz esetében a legalaposabb.