Vízkóstolás a Zöld Börzén

Az idén november 11-én már negyedik alkalommal tartották meg a Debreceni Egyetemen a Zöld Börze nevű környezetvédelmi kiállítást és bemutatót, ahol a szervező Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának Környezetvédelmi Bizottságának kérésére első alkalommal vett részt a Debreceni Vízmű Zrt.

fagyveszely

A Debreceni Egyetem Agrártudományi Központjának aulájában sok más kiállító mellett, a Debreceni Vízmű Zrt. különböző ivóvízfajták kóstolási lehetőségét biztosította az érdeklődőknek olyan próbán, ahol a különböző vizeket a tartályokon csak betűk jelölték. A pontozás 1-től 5-ig volt úgy, hogy az 5-öst a legjobb víz kaphatta. Így lehetett véleményezni a rétegvizet, a felszíni eredetű ivóvizet illetve az előző típusú vizek keverékét. Debrecen vízellátásában a felszín alatti vízbázist – ahonnan mélyfúrású kutakkal (120-200 m) termeljük a vizet három víztermelő üzemünkben – és a felszíni vízbázist – a Keleti-főcsatornára telepített és a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. balmazújvárosi vízművétől csővezetéken érkezik ivóvíz – egyaránt igénybe vesszük, így a vízkóstolók minden Debrecenben elérhető ivóvízfajtáról véleményt mondhattak.

Vízkóstolás értékelése

Figyelembe véve a kóstolók számát – hatvanan mondtak véleményt – kisszámú statisztikai mintázásról van szó, ugyanakkor mégis érdekes az eredmény, ami az oldott vasat és mangánt nem tartalmazó rétegvízre 4,5-es átlagot jelentett.

A felszíni eredetű ivóvizet 3,4-re, míg a kettő keverékét 3,8-es átlagúra tartották a kóstolók.

Debrecen, 2014. november 12.

Ujlaki Péter
vízgazdálkodási és ügyeleti csoportvezető