52/513-513
4025 Debrecen, Hatvan u. 12 - 14.
[Skip to Content]

Hírek

10
Jan

Üzembe helyeztük az UV fertőtlenítő berendezést az I. sz. Vízműtelepen

2014-01-10 16:44

Debrecen város nyugati felének ellátását biztosító I. sz. Vízműtelepen telepítésre került az UV fertőtlenítő berendezés.

Debrecen város nyugati felének ellátását biztosító I. sz. Vízműtelepen a Debreceni Vízmű Zrt. beruházásában és a Víztermelő Üzem kivitelezésében telepítésre került az UV fertőtlenítő berendezés.
Az UV (magyarul ultraibolya) sugárzás elektromágneses sugárzás, mely a napfényben is megtalálható. Az ivóvíz fertőtlenítésére a 254 nm-es hullámhosszú besugárzás igen hatékonyan alkalmazható. Az UV sugárzás által beinduló fotokémiai reakcióknak köszönhetően a vízben található mikroorganizmusok DNS-se blokkolásra kerül, ezáltal sem szaporodásra, sem anyagcserére nem képesek. A besugárzott sejtek inaktív állapotba kerülnek, majd elpusztulnak. A kezelés során semmiféle melléktermék nem keletkezik, mely káros hatással lenne a víz összetételére, ezáltal a fogyasztókra.
A berendezést a LIT Budapest Kft. szállította.
Az UV fertőtlenítő berendezés működése automatikus, helyi és távvezérelt üzemmódban is működtethető, mely elektromos működtetésű elzáró szerelvények beépítésével volt biztosítható.
A sikeres próbaüzem lezárását követően a múlt év végén a TIKTVF-től megkaptuk a vízjogi üzemeltetési engedélyt.
A fertőtlenítő berendezés működtetésével a hálózatba bocsátott tisztított ivóvízhez kisebb mennyiségű klórgáz adagolása szükséges, ezért a szolgáltatott ivóvíz minősége és élvezeti értéke tovább javult. A minimális mennyiségű klórgáz adagolása azért nem hagyható el teljes mértékben, hogy a vízvezeték hálózatban se történhessen vízminőség romlás.

A beépített berendezés fotói lentebb láthatóak:

UV fertőtlenítő

UV fertőtlenítő berendezés

UV fertőtlenítő rendszer


Címkék: UV fertőtlenítés
Megosztás  |  

Hozzászólások

4025 Debrecen, Hatvan u. 12 - 14.
52/513-513
4025 Debrecen,
Hatvan u. 12 - 14.
52/513-513
Lap tetejére