Üzembe helyeztük az UV fertőtlenítő berendezést az I. sz. Vízműtelepen

Debrecen város nyugati felének ellátását biztosító I. sz. Vízműtelepen telepítésre került az UV fertőtlenítő berendezés.

Debrecen város nyugati felének ellátását biztosító I. sz. Vízműtelepen a Debreceni Vízmű Zrt. beruházásában és a Víztermelő Üzem kivitelezésében telepítésre került az UV fertőtlenítő berendezés.
Az UV (magyarul ultraibolya) sugárzás elektromágneses sugárzás, mely a napfényben is megtalálható. Az ivóvíz fertőtlenítésére a 254 nm-es hullámhosszú besugárzás igen hatékonyan alkalmazható. Az UV sugárzás által beinduló fotokémiai reakcióknak köszönhetően a vízben található mikroorganizmusok DNS-se blokkolásra kerül, ezáltal sem szaporodásra, sem anyagcserére nem képesek. A besugárzott sejtek inaktív állapotba kerülnek, majd elpusztulnak. A kezelés során semmiféle melléktermék nem keletkezik, mely káros hatással lenne a víz összetételére, ezáltal a fogyasztókra.
A berendezést a LIT Budapest Kft. szállította.
Az UV fertőtlenítő berendezés működése automatikus, helyi és távvezérelt üzemmódban is működtethető, mely elektromos működtetésű elzáró szerelvények beépítésével volt biztosítható.
A sikeres próbaüzem lezárását követően a múlt év végén a TIKTVF-től megkaptuk a vízjogi üzemeltetési engedélyt.
A fertőtlenítő berendezés működtetésével a hálózatba bocsátott tisztított ivóvízhez kisebb mennyiségű klórgáz adagolása szükséges, ezért a szolgáltatott ivóvíz minősége és élvezeti értéke tovább javult. A minimális mennyiségű klórgáz adagolása azért nem hagyható el teljes mértékben, hogy a vízvezeték hálózatban se történhessen vízminőség romlás.

A beépített berendezés fotói lentebb láthatóak:

UV fertőtlenítő

UV fertőtlenítő berendezés

UV fertőtlenítő rendszer