Több száz milliárd köbméter vizet találtak Kenya alatt

Az ENSZ képviselői és a kenyai tisztviselők a közelmúltban jelentették be, hogy 250 milliárd köbméter vizet tártak fel Kenya alatt. A hatalmas mennyiségű víztömeg több mint hatvanszorosa az országra zúduló éves csapadékmennyiségnek, így a szegénységre is megoldást jelenthet.

Az újonnan felfedezett vízkészletre Kenya északi részében (Turkana megye) bukkantak, de szakemberek lehetségesnek tartják, hogy az egész ország felszíne alatt feltáratlan készletek lapulnak. A fúrást japán finanszírozással, a kenyai kormány és az ENSZ kötelékébe tartozó UNESCO szervezésében a Radar Technologies International kivitelezte. Egyelőre nem ismeretes, vajon mennyire lesz költséges a 250 milliárd köbméteres vízkészlet -részleges- kinyerése, felszínre hozása.

Természetesen a vízhiányban szenvedő lakosság ellátása élvezi a prioritást. A 41 millió polgár közül 17 millió nem részesül biztonságos ivóvízben, 28 millió pedig tisztított vezetékes vízben, az agrárium vízigényéről nem is beszélve.

Több száz milliárd vizet találtak Kenya alatt - Debreceni Vízmű Zrt.

A globális felmelegedés következtében egyes országok fokozatosan vesztik el vízkészleteiket, illetve felelőtlen vízgazdálkodással a természetes tározók önmegújuló képességét. Vannak országok, melyek kénytelenek nagy mennyiségben importálni ivóvizet lakosságuknak. Lehetséges, hogy Kenya nettó vízexportőrré váljok és anyagilag talpra álljon?

Forrás: pozitivnap.hu