Tájékoztatás a Böszörményi úti csőtörésről

2016.05.04-én délelőtt vízfolyásról érkezett bejelentés a Böszörményi út Bartók Béla út kereszteződés közelében. A frekventált útszakaszon a Debreceni Vízmű Zrt. azonnal megkezdte a hiba feltárását. A hibahelyen egy 400mm-es öntött vas anyagú vezeték húzódik. Az öntöttvas vezetékek az egyik legidőállóbb vezeték fajták, a hibák oka általában a csövek csatlakozásánál fordulnak elő. Ezek a kötések még nem gumigyűrűs tömítéssel rendelkeznek, hanem a hagyományos kender, és ólomkiöntés biztosítja a vízzáró kapcsolatot. A szivárgó csőkapcsolat javítása a tömítések zömítésével, és egy külső speciális idom felszereléséből áll. Ezt rutin beavatkozásnak minősül, amit néhány óra szoktunk elhárítani. Sajnálatos, és bosszantó jelenség, hogy a víz megjelenése a felszínen, nem minden esetben a hibahely felett történik. A jelenlegi hibahely feltárás során is azt kellett tapasztanunk, hogy a hiba nem a víz feltörési helyén van. A forgalmi viszonyok miatt és a hétvégi rendezvények hatására, azt a döntést kellett hozni, hogy a hibahely további keresését felfüggesztjük, és helyette, átmenetileg a hibás csőszakasz kizárását kezdeményezzük. A hibás szakasz kizárása, a lakossági vízigényekben nem okoz zavarokat, egyedül az üzemanyag töltő állomás vízellátásról kell ideiglenesen gondoskodni. A hibahely kijavításának az időpontja később kerül meghatározásra, az önkormányzattal folytatott egyeztetést követően.

A hét elejétől megszaporodó hibahelyek száma, összefüggésbe hozható az április hónap végi jelentősebb csapadék talajvízre gyakorolt hatásával, valamint a hétfő reggeli rendkívüli szolgáltatás kiesés, gyors visszaállításából adódó nyomáslengések következményeivel.

A közlekedési forgalmat jelentősen korlátozó vízműves hibaelhárítások hirtelen megnövekedése ellenére is a Debreceni Vízmű Zrt. üzemeltetésében lévő viziközmű rendszer műszaki állapota jónak mondható, karbantartása, javítása, felújítása az elmúlt évekhez viszonyítva nem romlott, a szolgáltatási ágazatot sújtó jelentős gazdasági terhek ellenére.

Jelenleg a belvárosban nincs olyan viziközmű, aminek a halaszthatatlan cseréje, pénzhiány miatt hiúsult volna meg.

2016.05.04.

Debreceni Vízmű Zrt.
Ányos József
vezérigazgató