Sikeres évet zárt a Debreceni Vízmű Zrt.

A 2015.évi gazdálkodási tevékenységéről szóló beszámolót a cégvezetés 2016.05.06-án terjesztette a Közgyűlés elé elfogadása. A korábban egyszemélyes társaság tulajdonosi köre, 2015. áprilisától további 22 települési önkormányzattal bővült, így a beszámoló is kiterjedt a 22 településen végzett viziközmű szolgáltatás eredményeire is.

A viziközmű szolgáltatást végző szervezetek, nehéz gazdasági helyzetének ellenére, a Debreceni Vízmű Zrt. meg tudta őrizni nyereséges működését, stabil pénzügyi helyzetét, szinten tudta tartani a fenntartási, és beruházási tevékenységét. 

A 2012.évi árszinten befagyasztott vízdíjak mellett, a normál üzemeltetési költségeken felül  többlet költségként jelenik meg a központi költségvetésbe fizetendő közműadó, ami meghaladta a 240 millió forintot. Nehezítette a gazdálkodást az is, hogy a 10%-os rezsidíj csökkentés hatása, 414 millió forint árbevételt kiesést okozott a cégnek, a lakossági fogyasztói körben.

A nehezítő körülményeket sikerült ellensúlyozni a többlet árbevétellel, a szolgáltatási terület bővülésével, és a fogyasztás növekedésével. A 2014.évi 11,3 millió m3 vízértékesítéssel szemben, 2015.-ben 12,7 millió m3 ivóvizet értékesítettünk, és a szennyvíz területén 800 ezer m3-rel növekedett a számlázott mennyiség. Működési kiadásaink növekedését sikerült alacsonyabban tartani, az árbevétel növekedésénél. A 22 új település viziközmű szolgáltatását sikerült pozitív eredménnyel végezni. A 2015.évben 450 millió forintot meghaladó értékű beruházást valósítottuk meg, és a viziközművek állapotának megőrzése érdekében 450 millió forint javítási, karbantartási költséget használtuk fel.

A Debreceni Vízmű Zrt. hazai (DEVIZÉP Kft.), és erdélyi (Aqua Nova Hargita Kft.) leányvállalatai is hasonlóan sikeresen évet zártak, ezzel is hozzájárulva a cég eredményhez, erősítve hírnevét. 

A 2014.évi 345 fős létszámhoz képest a munkavállalói létszám 375 főre növekedett. A munkavállalók részére továbbra is biztosítani tudtuk a megfelelő béreket, bérem kívüli juttatásokat, a korábbi értékeket megőrizve.

A tulajdonosok megnyugvással, megelégedettséggel fogadták el az üzleti beszámolót. 

A Debreceni Vízmű Zrt. a 2015.évben is bebizonyította, hogy gazdálkodása a Magyar viziközmű szolgáltatás területén kiemelkedő, biztos támasza az önkormányzatoknak a szolgáltatás színvonalas, zavartalan biztosítása terén, és felelős gazdája a rábízott viziközmű vagyonnak. 

Debrecen. 2015.05.11.

Debreceni Vízmű Zrt.