November végéig kell kitartaniuk a Keleti soron lakóknak

Elkezdték a vízvezeték cseréjét a Keleti sor teljes hosszában. Nehéz ezen az útszakaszon a közlekedés.

Napok óta egy sávon járható a Keleti sor, de időnként egyik irányban sem halad a forgalom. Október végén kezdték az elöregedett vízvezeték cseréjét az utcában, azóta időről időre dugók alakulnak ott ki. Az arra járó buszok a fák ágai és a munkagépek között centizgetve próbálnak átjutni ezen a szakaszon.

A 60-70 éves vízvezetékek cseréjének örülnek az ott élők, de a forgalomkorlátozás módját elhibázottnak tartják. Az akadozó egysávos, váltakozó irányú forgalom a lakók szerint még sok gondot fog okozni az erre közlekedőknek a következő hetekben.

- Egy hétre le kellett volna állítani az egyik irányú forgalmat, akkor kényelmesen meg lehetett volna csinálni. Nem kellett volna behajtani két irányból – hallhattuk Szabó Ernőt.

A régi azbesztcement vízvezeték helyett új, polietilén csöveket fektetnek le a Keleti sor teljes hosszában, telkenként kicserélik a bekötéseket is. A csaknem fél kilométeres szakasz több mint 22 millió forintos felújítása során úgy korlátozzák a közlekedést, hogy a forgalom és a munka is haladjon. A szakemberek szerint tehát nem indokolt az egyirányúsítás, mert a forgalmat csak alkalmanként és néhány percre kell leállítani. Emiatt a Debreceni Vízmű a lakosság türelmét kéri.

- Szerencsére ennek az utcának a forgalma nem túlságosan nagy, a jóváhagyott közútkezelői engedélyekkel ellátott forgalomtechnikai tervben félpályás útlezárás szerepel, jelzőlámpa nélküli közlekedéssel – mondta el Ányos József, a Debreceni Vízmű Zrt.  vezérigazgatója.

A vízvezeték cseréjét december közepéig kell elvégezni. A munkálatokkal jól haladnak, így várhatóan november végére visszaállhat a megszokott, kétsávos forgalmi rend a Keleti soron.

A cikk forrása a dehir.hu oldalon olvasható.