Napelem park

A debreceni Szennyvíztisztító üzemben 2012 decemberében átadásra került egy 150 kWp teljesítményű napelem park.

A debreceni Szennyvíztisztító üzemben 2012 decemberében átadásra került egy 150 kWp teljesítményű napelem park. A napelemes rendszer telepítésének célja a villamosenergia fogyasztás részben megújuló energiahordozóval váló kiváltása volt. A napelemes rendszerbe 625 db napelemtábla került beépítésre, így a park villamos teljesítménye csúcsidőszakban meghaladhatja akár a 150kW-t is. A napelem park várhatóan évente mintegy 180.000 kWh villamos energiát fog előállítani, amellyel közel 80 család éves villamos energia fogyasztását lenne képes fedezni.

A napelemes rendszer teljesen automatikus működésű, normál üzem esetén az elektromos hálózatba táplálja a megtermelt elektromos energiát. A napelemes táblák az időjárás viszontagságainak -, mint amilyen például egy jégeső- is ellenállnak. A hó a napelemek megdöntéséből adódóan könnyen lecsúszik az elemek felületéről, így a téli időszakban is biztosított a zavartalan villamos energiatermelés.

A napelem park az üzem villamos energia igényének 2,5-3%-t képes biztosítani éves szinten, ugyanakkor azt is hangsúlyozni kell, hogy éppen abban a napszakban termel villamos energiát, amikor arra a legnagyobb igény van a szennyvíztisztító üzemben. A nappali órákban az éjszakai szennyvízmennyiségnél általában 2-3-szor nagyobb vízmennyiség érkezik az üzembe, amelynek szivattyúzásához, illetve megtisztításához többlet villamos energiára van szükség. Tehát az úgynevezett nappali csúcsidőszakban a napelem park által termelt villamos energiát az üzemben teljes egészében hasznosítani lehet. Ezzel a napelemes rendszerrel tovább növekedett a szennyvíztisztító üzem megújuló energiaforrásból történő energiatermelése és felhasználása.