Hírek - Debreceni Vízmű Zrt.

A megfelelő mennyiségű víz fogyasztása kiemelkedően fontos szervezetünknek, elmulasztása komoly problémákat okozhat testünk minden szegletében.

Miért hizlal és betegít a hidratáltság hiánya?

A vízfogyasztás fontosFáradtság

A víz a legfontosabb vitális energiaforrás a szervezetben. A dehidratáltság az enzimfolyamatok lelassulását okozza, ami fáradtsághoz vezet.

Magas vérnyomás
Normális hidratáltság esetén a vér 92 százaléka víz. Ha nincs elég víz a szervezetben a vér besűrűsödik, ami áramlási ellenállást okoz és magas vérnyomást eredményez.

Asztma és allergiák
Dehidratáltság során légjáratok beszűkülnek, hogy kevesebb víz párologhasson el kilégzéssel. Továbbá a szervezet hisztamin termelése (ami allergiás folyamatokban is termelődik) exponenciálisan nő a test vízvesztésével.

Bőrproblémák
A vízhiány meggátolja a toxinok kiválasztását a bőrön át, így sokkal érzékenyebb és sérülékenyebbé válik, mindenféle kórral szemben.

Magas koleszterin szint
Ha nincs elég víz, a szervezet koleszterint termel, hogy meggátolja a vízvesztést sejtszinten.

Húgyhólyag és vese problémák
A dehidratáltság a toxinok és savtermékek felhalmozódását okozza, ami a vesék és a húgyhólyag ellenállását a baktériumokkal és egyéb kórokozókkal szemben csökkenti.

Emésztési gondok
A vízbevitel és alkalikus ásványok bevitelének (magnézium és kalcium) csökkenése komoly emésztési problémákat okozhatnak, mint fekély, gastritis és reflux.

Székrekedés
A vastagbélben szívódik fel a víz legnagyobb mennyisége. Ezért ha nincs elég víz a szervezetben a vastagbél szintjén maximálisan zajlanak a felszívó mechanizmusok, székrekedést okozva.

Ízületi fájdalom és merevség
Minden ízület felépítésében megtalálható a porcszövet, aminek nagy része víz. Ezért hiányában fájdalom és merevség jelentkezhet.

Súlygyarapodás
Amikor a szervezetben nincs elég víz, az éhséghez hasonló tünetek lépnek fel, és sokan félreértelmezve azt esznek, holott a szervezet szomjas.

Korai öregedés
A vízhiány miatt a test minden szerve, köztük a legnagyobb is, a bőr vizet veszít és megráncosodik, korai öregedést idézve elő.

A test átlag víztartalma 75 %. Átlag 8 pohár vizet kellene fogyasztani ahhoz, hogy ez az arány megmaradhasson. Egy átlagos felnőtt naponta 10 pohár vizet veszít verejtékezéssel, vizelettel, széklettel.
A vér 95 %-a, a csontok 22 %-a míg az izmok 75 %-a víz.

Forrás: filantropikum.com