Mennyi vizet iszunk új év napján? Lehet-e előre tervezni?

A vízművek által termelt ivóvíz mennyiségi adatainak elemzése fontos, hiszen a napi és éves víztermelési adatok tájékoztatnak a várható vízigényekről és a vízfogyasztási szokások alakulásáról. Az elemzéseknél az éves víztermelés mellett az ebből számított átlagos napi víztermelés, a napi csúcsvíz adatok, a legkisebb víztermelési értékeket szokták elemezni.

Érdemes ugyanakkor azt is vizsgálni, hogy melyek azok a napok, amikor a fogyasztói csoportok (lakossági, ipari, mezőgazdasági, intézményi) közül valamelyik fogyasztása egyértelműen meghatározó az adott vizsgált napon. Ezzel az értékkel már jobban lehet tervezni pl. a vízszállítás szivattyúinak várható üzemanyag fogyasztását. Az elemzés eredményével költséget is lehet megtakarítani, ami végső soron a fogyasztói árakban kamatoztatható.

Ennyi bevezető után a tényeket nézve látható, hogy Debrecenben a víztermelési csúcsok 1986-88. időszakban voltak, amikor a napi víztermelés meghaladta a 120 000 m3-es értéket (1987.: 121 777 m3). A csúcs adatokat nézve napjainkban 50 000 m3/nap értékeket rögzíthetünk, ami a valamikor maximális adatoknak csupán 41 %-a.

A 2013. évi legnagyobb víztermelés június 12-én volt 50 604 m3-rel.

A csúcstermeléseken belül a lakossági fogyasztás meghatározó, a többi fogyasztói csoport részaránya ennél sokkal kisebb.

Ugyanez a helyzet az év első napján is: a vízművek ilyenkor a lakosságnak termeli a vizet, a többi fogyasztói csoport még várja az első munkanapot.

A címben feltett kérdésre a választ most adjuk meg: 2014. január elsején 28 771 m3 vizet termelt a Debreceni Vízmű Zrt., ami csendes nap volt ilyen szempontból. Érdemes megnézni, mikor volt a valamikori legmagasabb vízigény Új év napján. Egészen 1988-ig kell visszamenni, mert 1988. január 1-jén 79 960 m3 volt a termelési adat. A két értéket hasonlítva azt kapjuk, hogy a 2014. évi újévi víztermelés az 1988. évinek 36 %-a volt, ami a csúcsnapok 41 %-os értékéhez nagyon hasonló.

Szakmailag lényeges a vízmennyiségi előrejelzések készítése szempontjából a lakosság újévi vízigénye illetve a napi csúcs víztermelési adatok elemzése, de mindez hordoz magában érdekességeket is.

 

Grafikon