Második helyezést ért el a HAON tesztjén a debreceni csapvíz

12 féle ivóvíz összehasonlító tesztjére vállalkoztak a Hajdú Online szerkesztőségének munkatársai, ahol többségében palackozott vizek jellemzőit hasonlították össze. A versenyben ugyanakkor a vezetékes víz is szerepelt, nem is rossz eredménnyel.

A második helyet kiérdemlő városi csapvízről pozitívan nyilatkoztak az összehasonlító tesztben résztvevők; többek között a vezetékből érkező folyadék ízét és színét méltatták:

"A második helyezést szintén megosztva kapta meg két termék, a Nestlé Aquarel és a csapvíz. Igen, a csapvíz. Kezdjük is vele. - Karakteresen bizalomgerjesztő a színe, picit sós, emlékeztet a csapvíz ízére - mondta egy kollégánk, anélkül, hogy tudta volna, valóban azt kortyolja. Míg egy másikuk szintén hasonlókat mondott a folyadékról: olyan, mint a csapvíz. De Debrecenben az nagyon jó. (Legalábbis a szerkesztőségben biztosan.)"

A képzeletbeli dobogó középső fokára feljutó csapvizet a HAON szerkesztőségében 31 ponttal jutalmazták, s ezzel a városban fogyasztható legjobb vizek közé pozícionálták azt. Bár nem tudtunk a tesztelésről, ettől függetlenül az elismerés jóleső visszaigazolása a munkánknak!

Az összehasonlítást ráadásul sokkal tovább árnyalná, ha a csapvíz esetében is említésre került volna az ár-tényező, hiszen ahogy erről az alábbi facebook bejegyzés is beszámol, ilyen téren a vezetékes víz gyakorlatilag verhetetlen:

"Szerintem az első (a csapvíz, szerk.), de mivel ez igazából egy szubjektív véleményekre alapozott értékelés volt, el kell fogadni, hogy nem vagyunk egyformák. Ami kimaradt a hírekből, az a csapvíz ára. A legolcsóbb ásványvíz árát is 39 Ft-ban írták literenként. A csapvíz ára 220,41Ft/m3 ami szerint 1 liter ebből 22 fillérbe kerül! Ebben nincs benne az alapdíj, és nincs benne a csatornadíj. De ha még ezeket is beleszámítanánk, akkor sem éri el egy átlagos fogyasztás esetén a 6 Ft-ot. A csapvízért nem kell elmenni az áruházba, nem kell előre kifizetni, nem kell utána szemétdíjat fizetni. A csapvíz árát 2 hónaponként utólag kell fizetni, a lakásban jutunk hozzá, korlátlan mértékben. Szerintem otthoni használatra, munkahelyen, nincs versenytársa."

Forrás: haon.hu