52/513-513
4025 Debrecen, Hatvan u. 12 - 14.
[Skip to Content]

Hírek

06
Nov

Majd ha fagy! - Vízvezetékek, szerelvények, vízmérők fagymentesítése időben

2014-11-06 15:23

Most még az évszakhoz képest is enyhébb idő van, de a tél közeledik. A fagypont alatti hőmérsékletek jelentős károkat okozhatnak a nem fagymentesített vízvezetékekben, vízmérőkben.

 

  • A legalább 90 cm földtakarásban lévő vezetékek nincsenek veszélyben, ezekkel nincs teendőnk, de a kisebb takarású vezetékekből a vizet le kell engedni. Gondosan járjunk el az un. fagycsapok zárásakor, mivel a nem tökéletes zárás folyamatos ürítést okoz, ami jelentős vízfogyasztást jelent. A helyes zárást a vízmérőnél is érdemes ellenőrizni, más csapok zárása mellett a mérő csillagkereke és számláló szerkezete mozdulatlan kell legyen.
  • A fűtetlen helyiségben lévő vezetékeket a helyiség temperálásával, vagy ha van rá mód a vezetékből a víz leürítésével védhetjük meg az elfagyástól.
  • Veszélynek vannak kitéve a vízmérő aknákban lévő mérők, csövek, szerelvények, mivel itt nincs földtakarás.
  • Az aknák födémeit és különösen a fém fedlapokat hőszigeteljük. Az aknákban szabadon szerelt csövek szigetelése és a vízmérő szigetelése is ajánlott úgy, hogy a mérő leolvashatósága biztosított legyen.
  • A pincékben lévő vízmérők esetében győződjünk meg az ablakok zárásáról, a hiányzó üvegeket pótoljuk.
  • A télen nem használt ingatlanokon, hobbi kertekben is feltétlenül is tegyük meg a fagymentesítéseket, ezeken a helyeken célszerű a vízmérőt követő házi főelzárót elzárni, a tökéletes zárásról meggyőződni.
     

A Debreceni Vízmű Zrt. tájékoztatja  a Tisztelt Vízhasználókat, hogy a vízmérő akna az ingatlan részét képezi, az aknának és az abban lévő szerelvényeknek, valamint a házi vízellátó rendszereknek a fagymentesítéséről a felhasználóknak, az ingatlan tulajdonosoknak kell gondoskodniuk. A vízmérőt ért fagykárral kapcsolatos költségeket, díjakat meg kell téríteni.

Fagyott vízmérő 1. sz kép

Fagyott vízmérő 1. sz kép

Fagyott vízmérő 2. sz kép

Fagyott vízmérő 2. sz képDebrecen, 2014. november 6.

        Fodor Jenő
        ivóvízágazati főmérnök
 


Címkék: debreceni vízmű | fagymentesítés
Megosztás  |  

Hozzászólások

4025 Debrecen, Hatvan u. 12 - 14.
52/513-513
4025 Debrecen,
Hatvan u. 12 - 14.
52/513-513
Lap tetejére