Köztéri kutakodás: Debrecenben már csak 27

Átalánydíjat fizet a város a köztéri kutak vizéért, bár az egyetlen mérhető fogyasztású közkút az elszámolás alapját képező, napi 0,25 köbméter víznél jóval többet mutat.

Egyre kevesebb közkút van Debrecenben. Míg évekkel ezelőtt több mint 150 helyen lehetett „ingyenvizet” vételezni közterületen, addig ma már csak 27 kút működik. Igaz, ezek fenntartása (ilyen vezetékes ivóvíz-)ellátottság mellett nem is kötelező városi feladat.

Ányos Józseftől, a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatójától azt tudakoltuk, hány helyen működik közkút a város területén. Mint kiderült, jelenleg 38 közkút van felszerelve, de – a polgármesteri hivatal városfejlesztési főosztályának utasítására – 11-et ideiglenesen lezártak. Az indok az volt, hogy a kút környezetében 100 százalékos a vezetékes vízellátás, valamint ugyanilyen arányú az ingatlanok rákötése is.

Évekkel ezelőtt fontolgatták

Hat évvel ezelőtt már arról írt az önkormányzat internetes lapja, hogy a debreceni közkutak lezárását fontolgatja a város. Biztosított ugyanis a lakosság számára az egészséges ivóvízellátás, így a közkutak működtetése nem feltétlenül szükséges, közvetlen jogszabályi kötelezettség pedig erre vonatkozóan nincs. Akkor azt írták: a város területén 155 közkút található, melyek közül 56 nem üzemel. 2006-ban több mint 3,1 millió forint átalánydíjat fizetett a kutakért az önkormányzat, de ez a valós vízfelhasználás költségének körülbelül a felét fedezte. Idén júniusban az újabb debreceni önkormányzati hírportál már azt írta: száz köztéri kútból már csak 35 működik. Most pedig Ányos József a vagy.hu érdeklődésére azt mondta: jelenleg 27 helyen van működő nyomós kút.

– A kutak szerencsénkre elég strapabírók, így az éves fenntartási költségük átlagosan 500 ezer forint körül mozog. A kutakból elfogyasztott vizet az önkormányzat fizeti, többségében átalányáron. A megállapodás szerint napi 0,25 köbméter az elszámolás alapja – tette hozzá a vezérigazgató. Debrecenben csupán egyetlen közkút rendelkezik mérőórával (a Monostorpályi út 205. előtt.), ám ezen a mérőn az átalányárat jóval meghaladó mértékű fogyasztást szoktak regisztrálni.

A teljes cikk megtekinthető itt: vagy.hu