Közel 1 milliárd embernek nincs tiszta ivóvize

Majdnem egymilliárd ember nem jut naponta tiszta ivóvízhez – ez is elhangzott a budapesti Víz Világtalálkozón, amelyre csaknem háromezer szakember érkezett.

Az aggasztó helyzet miatt a világ országainak együttműködését szorgalmazta Áder János államfő. Az ENSZ főtitkára szerint jelentősége van annak, hogy a Duna partján rendezik meg a világtalálkozót, hiszen ez a folyó sok országot köt össze.

A Földön tíz emberből négy nem jut elegendő egészséges ivóvízhez. Ráadásul az emberiség az elmúlt öt évtizedben több vizet használt fel, mint az azt megelőző ötezer évben. „A víz ügye olyan ügy, amelyet vagy közösen nyerünk meg, vagy közösen fogunk elveszíteni” – fogalmazott a magyar államfő.

Éppen ezért nemzetközi összefogást szorgalmazott Áder János. Utalt arra is, hogy az első - és egyben utolsó - világtalálkozót a vízről 36 éve tartották Argentínában.

„Nekünk, ma élőknek és a jövő nemzedékeiért felelősséget vállalóknak nincs újabb 36 évünk” – mondta Áder.

Magyarul köszöntötte a budapesti világtalálkozó résztvevőit az ENSZ főtitkára, Ban Ki Mun. Majd arról is beszélt, hogy 2030-ra a Föld lakosságának fele vízhiánnyal küszködhet, ezért véget kell vetni a féktelen pazarlásnak. Egyetlen csepp víz is kincs, hiszen ez az élet forrása – mondta Ban Ki Mun, aki szerint nemcsak a kormányok felelőssége a fenntartható fejlődés, ehhez minden ország minden iparágának együtt kell működnie. A négynapos budapesti konferencián a résztvevők ajánlásokat fogalmaznak meg az ENSZ közgyűlésének a 2015 utáni teendőkről.

Forrás: atv.hu