Környezetmérnöki Szakmai Nap

2015. október 22-én került megrendezésre a Környezetmérnöki Szakmai Nap elnevezésű rendezvény, melyet érdeklődő egyetemistáknak, középiskolásoknak és egyéb a téma iránt érdeklődő résztvevőknek szervezett a Debreceni Egyetem Műszaki Kar Környezet- és Vegyészmérnöki Tanszéke.

A rendezvény kiemelt témája „A környezetmérnökök hazai szakmai kihívásai” volt.

A Szakmai Nap keretében több programelemmel népszerűsítették a környezetmérnöki hivatást, a környezettudatosságot, a frissen végzett szakemberek elhelyezkedési és szakmai lehetőségeit, kihívásait.

A Programhoz kapcsolódóan környezetvédelmi szakembereket kértek fel arra, hogy mutassák be a környezetvédelmi feladataikat, tevékenységüket, valamint előadásaikkal betekintést adjanak szervezetük, cégük, vállalatuk esetében az aktuális környezetmérnöki feladatokba, az ezen a területen felmerülő kihívásokba.

A Szakmai napon az előadások mellett a kiállító standokon, bemutatókon (környezetmérnöki feladatok, tesztmérések) a környezettudatosság erősítése, népszerűsítése volt a cél, valamint a programokhoz kapcsolódóan az Egyetem laborbemutatókat is tartott.

A Debreceni Vízmű Zrt. is felkérést kapott a rendezvényen való részvételre. Előadóként Fülöp Zoltán a Szennyvíztisztító üzem technológiai vezetője a telep környezetvédelem területén végzett tevékenységeinek kihívásaiba nyújtott betekintést.

Az előadás a Szennyvíztisztító üzem egy új innovatív vegyszer kísérleti alkalmazásába történő bekapcsolódása köré épült, melyben bemutatásra kerültek a több hónapja zajló kísérletek bíztató eredményei:

  • Csökkent a szennyvíztisztító telep villamos energia igénye.
  • A biogázból előállított villamos energia mennyisége növekedett.
  • A telep így megközelítette villamos energia tekintetében az önellátó üzemelést.

 Itt olvashatnak bővebben a kutatásról.

A Debreceni Egyetem oldalán megnézheti az eseményen készült képeket.