Kora nyári kánikula – hirtelen nőtt a vízfogyasztás

A tavalyi évhez képest hamarabb jött első kánikulai időszak; ez a Debreceni közüzemi vízfelhasználásában is látható növekedést eredményezett.

 

 

Ennek  alapját az adja, hogy 2013-ban a június első 10 napja csapadékos és hideg  volt (két nap is meghaladta a napi csapadék a 10 mm-t), ugyanakkor az idén eddig a június trópusi száraz meleget hozott.

Debrecenben a lakosság vízfogyasztása a  teljes felhasználásnak mintegy háromnegyede. A szokásos háztartási (ivóvíz, fürdés, stb.) vízigényen kívül a locsolási felhasználás is megnövekedett, hiszen a kerti növények életéhez is elengedhetetlen víz, a jelenlegi forró és száraz napokon csak mesterségesen biztosítható. Ehhez hozzátartozik az a tény is, hogy 2014-ben a május végéig lehullott csapadék a 2013. év azonos időszakának alig fele volt.

Debrecenben a napi csúcs-víztermelés 50 ezer köbméter körüli. Ezek az értékek általában a júliusi időszak kánikulai napjaira jellemzők, azonban 2014-ben a június 10-ei adat már 49.835 m3 volt. Azaz a nyári csúcsfogyasztási napok a hamar jött tartós kánikula miatt az elmúlt évekhez viszonyítva sokkal hamarabb jelentkeztek.

A Debreceni Vízmű Zrt. víztermelési kapacitása a jelenleginél tartósabb forró nyári időszakot és még nagyobb napi vízigényeket is ki tud szolgálni biztonsággal, tehát vízhiánnyal nem kell számolni.