Kiváló a csapvizünk, mégis sok palackozott vizet vásárolunk

Sokszor ugyanabból a vízbázisból kerül a csapokba az ivóvíz, ahonnan a palackos vizet is kitermelik. Valóban szükségünk van ennyi palackozott vízre? Nem elég jó a csapvíz? Magyarországon az utóbbi években ugrásszerűen megnőtt a palackozott vizek fogyasztása és vele együtt a PET-hulladék mennyisége.

A rendszerváltás környékén még mindennapos volt a sorban állás az üvegvisszaváltóknál. Akkor mindössze 3-4 liter ásványvizet fogyasztottunk évente. A Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség titkára szerint 94-95-ben kezdett el rohamosan növekedni az ásványvízfogyasztás mértéke, és 2014-re elérte a 117 liter/főt.

Tehát 25 év alatt negyvenszeresére nőtt a fogyasztás. Az okokról eltérően vélekednek a piaci szereplők, egyesek szerint az ásványvizet jobb íze és a miatt fogyasztják, mert nincs benne fertőtlenítőszer, mások szerint viszont a reklámok befolyásolják a fogyasztót.

De mit jelent a fertőtlenítés a csapvizek esetében? A Fővárosi Vízművek szakemberének szavai szerint közegészségügyileg előírt dózisokról és mennyiségekről van szó, amelyek a mikrobák élettani hatásait korlátozzák és nehezítik meg.

Sok tekintetben a csapvizet jobban ellenőrzik, mint a palackozottat. Sőt, hazánkban nemcsak, hogy gyakoribbak a vízminőség-vizsgálatok, hanem szigorúbbak is, mint az uniós elvárás.

De mi a különbség az ásványvíz és a csapvíz között? A Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség titkára szerint csak az eredendően tiszta, védett vízadó rétegből származó víz lehet ásványvíz, nem szabad sem tisztítani, sem mikrobagátló anyagot hozzátenni.

A Mavíz főtitkára szerint viszont az ásványvíz-forgalmazók sem hagyják érintetlenül a terméküket. Így például – ha szükséges – vastalanítást végeznek. Az uniós szabályozás szerint ma már az ásványvizeknél nincs előírva a minimális oldott ásványianyag- tartalom. A csapvízben viszont éppen fordítva van, nem lehet a megengedettnél több, mert hosszú éveken át fogyasztjuk, és megterhelné szervezetünket. Sőt ezzel fürdünk, mosunk is.

Sokszor ugyanabból a vízbázisból kerül a csapokba az ivóvíz, ahonnan a palackos vizet is kitermelik. A Magyar Víziközmű Szövetség főtitkára szerint a szolgáltatók is a legjobb minőségű ivóvízbázist próbálják arra használni, hogy ellássák az adott területen a lakosságot. A különbség annyi, hogy otthon sokkal olcsóbban is megkapja a fogyasztó ezt a vizet.

Rengeteg ásványvizet fogyasztunk

Egy magyar család évente átlagosan ötvenezer forintot költ palackozott vízre, egy olyan országban, ahol kiváló minőségű a csapvíz, és ahol az évi másfél milliárd PET- palacknak csak 25 százalékát hasznosítják újra.

Részben kényelmességünknek is köszönhető, hogy lecsökkent a betétdíjas palackok forgalma. A szakember szerint hiába volt elérhető a visszaváltható palackba töltött ásványvíz a polcokon, az emberek nem vették meg.

Ma már olyan nagy mennyiségű műanyagpalackot használunk, hogy környezetszennyezőbb újratölteni. A szakember okfejtése szerint kétszer kell szállítani a palackokat – a telit, majd az üreset -, ehhez nagyobb raktár kell, kétszer nagyobb teherautókra van szükség, amelyek az utat is kétszer teszik meg, vagyis az utcarongálás, a levegőszennyezés mind kétszerese lesz annak, mint az egyutas, egyszer tölthető PET-palackok esetében.

A palackok mosása is terheli a környezetet. Ma már a sok piaci szereplő és fogyasztó miatt az üveg sem egyértelműen környezetbarát. Az üveggyártáshoz szükséges hőnek az előállítása is óriási környezetszennyezést von maga után.

A PET-előformáknak azonban nem kell 1000 fok, elég csak 180. A fújógépben egy pillanat alatt, saját hőjét felhasználva készül el a palackforma. Van olyan ásványvizes cég, amely visszagyűjtésre is ösztönzi vásárlóit. Az üres palackokért visszagyűjtéskor fizet, és házhoz is megy értük. A PET-bálákért kapott pénzből alapítványokat segít, a hulladékból pedig PET-palack-előforma és csomagolóanyag készül.

A palackozók egyébként évek óta csökkentik a PET-palackok súlyát. Ma már 30 százalékkal kevesebb műanyagból készülnek, mint korábban. Sőt már Magyarországon is lehet kapni részben növényi alapanyagból, cukornádból készültet.

Ésszerű megoldás lenne az ingatlanok belső vízvezetékének éves ellenőriztetése és karbantartása is. Tévhit ugyanis, hogy csak a palackos víz az igazán tiszta. Ha tehát műanyagpalackok helyett újra vizes kancsók kerülnek az ebédlők asztalára, a PET-hulladék is kevesebb lesz.

A cikket kiegészítő képpel és videóval megtekinthetik annak eredeti forrásán, a hirado.hu oldalon.