Ivóvízkérdés: szűrni vagy nem szűrni?

Vízszűrés
Debrecen – Szinte minden paraméter jóval alacsonyabb a határértéknél.

Magyarországon a jellemzően réteg-, karszt-, forrás- és felszíni vizekből előállított ivóvízben a hidrogén- és oxigénatomokon kívül általában természetes eredetű szervetlen és szerves vegyületek, illetve biológiai származékok találhatók. A sérülékenysége és az emberi tevékenység függvényében egyéb komponensek, így mesterséges vegyületek is előfordulnak benne – tudtuk meg Ányos Józseftől.

A Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója hozzátette, az ivóvízben jelenlévő komponensek fajtáját, mennyiségét, koncentrációját nemzetközi és nemzeti szervezetek vizsgálják. Ez alapján nyugodtan ki meri jelenteni, hogy a debreceni ivóvíz jó minőségű termék, a megengedett határértékektől el nem érő összetevőkkel. Emiatt nincs szükség házi szűrők beépítésére – állítja Ányos József. Különösen a vízóra elé beszerelt fizikai szűrőkre.

Rosszul választva árthat

Mivel az ivóvíz nem vegytiszta, a határérték alatti összetevőkből több is megtelepedik a vezetékek falán, főleg a vas és a mangán. Az így kialakuló réteg felszíne azonban laza, ezért az áramlás sebességének kismértékű változása is elragadhatja a letapadt részecskéket, melyek fennakadnak az ilyen szűrőkön, táptalajt adva az egyszerű élőlényeknek, melyek szintén feldúsulhatnak. Mivel a szűrőn nincs öblítési lehetőség, azt csak a rendszerből való kiszakaszolás után lehet kivenni, kicserélni vagy kimosni, addig fertőzési gócot jelenthetnek.

Vízszűrő
A rossz helye szerelt, nem tisztítható szűrő fertőzési góc lehet.

Forrás: haon.hu