Esővízzel is spórolhat a rezsin

Ön tudta, hogy esővíz-felhasználással akár a tiszta vízre költött rezsink felét is megspórolhatjuk, miközben nemcsak a környezetet, de még a növényeinket és a mosógépet is jobban óvjuk? Magyarországon akadnak jó találmányok, de a felhasználás és a szabályozás terén nagy lemaradás. Pedig az esővízgyűjtésben óriási lehetőség lenne, de a csapadékvíz döntő hányada egyszerűen elpárolog. A bezzegország megint csak Németország.

Sokakat zavarhatott az elmúlt napok özönvízszerű esőzése, ugyanakkor akadtak olyanok is, akik csillogó szemekkel nézték a felhőket és büszkén figyelték a profi, vagy éppen házilag készített esővízgyűjtő rendszerüket működés közben, bár a napokban hirtelen leesett esőmennyiség valószínűleg már nekik is sok volt.

Magyarországon az átlagos vízfogyasztás személyenként napi 100 liter, a fővárosban pedig körülbelül 150 literre tehető. Ebből körülbelül napi 35-45 liter vizet használunk el fürdéshez, 20-30 liter vizet WC-öblítésre, 3-4 liter vizet öntözésre, míg egy mosásnál általában 50 liter víz fogy. Szűretlen esővízzel akár a háztartási vízfogyasztásunk több mint felét, 53 százalékát is pótolhatjuk. Sőt, öntözésre és mosásra az esővíz még a vezetékes víznél is jobban megfelel lágysága miatt.

A sufnituning az elterjedt

„Nálunk a családban egészen a dédszüleimhez visszamenőleg nagy hagyománya van az esővízgyűjtésnek. Nagybácsim különösen akkurátus e téren: megegyezett, hogy még a szomszéd ház tetejéről is gyűjtheti az esővizet” – meséli a hvg.hu-nak T. Máté humánökológus, aki egy hónapja üzemelte be szülei szlovákiai családi házához a képen is látható 2000 literes sufnituning esővízgyűjtőt, amivel az egész, 7-800 négyzetméteres kertet tudják öntözni. A fiatal egyetemista pontosan nem is tudja, mennyi pénzt tudnak spórolni ezzel a technikával a szülei, hiszen elsősorban nem az anyagiak, hanem az ökológiai és fenntartható gondolkodás volt a művének ihletője.

Sufnitunning esővízgyújtő

Sufnituning esővízgyűjtő

A teljes cikket itt olvashatja: hvg.hu