Ennyi munkába kerül, mire egy pohár vizet megihatsz

Magyarországon a lakosok 98 százaléka kap vizet közüzemen keresztül

VezetékÉvmilliók óta ugyanazt a vizet használjuk, csak egyre több kell belőle. Az ENSZ számítása szerint egy európai embernek évi 1680 köbméter a „vízlábnyoma", bár ennek túlnyomó részét csak közvetve igényli. Az élelmiszerek árának fix eleme a vízköltség, de akkor is vizet fogyasztunk, amikor pél­dául ruhát veszünk, és a tévé, illetve a paksi atomerőmű hűtőrendszere is nyeli a H2O-t.


Honnan jön?

Jó minőségű és bőséges Magyarország nyersvíz-készlete, amely négyféleképpen kerül a közművesített háztartásokba. A folyamparti kutakból származó parti szűrésű és a felszín alatti védett rétegből felszivattyúzott víz képezi a ivóvízbázis 35-35, azaz összesen 70 százalékát, és utóbbiak akár több száz méter mélyek is lehetnek. Ehhez jön a mészkő- és dolomitkőzetek
hasadékaiban felgyülemlő karsztvíz, amely a fogyasztás negyedét biztosítja. A maradék öt százalék a felszíni vizekből, például a Balatonból származik.

Hogyan dolgozzák fel?

A kinyert nyersvíz tetemes részének minősége a magasabb elvárásnak is megfelel, de legalább a felében a megfelelő szintre kell csökkenteni a lebegő és az oldott anyagok tartalmát. Budapest környékén például a vízesésnek tetsző kaszkádlépcsőkben csökkentik a víz vas- és mangántartalmát, majd ózonnal fertőtlenítik. A hosszabb eltarthatóság miatt a vizet klórral is fertőtleníteni kell.

Ki felel az ivóvízért?

Hazánkban közvetlenül a rendszerváltozás után született meg a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény, amely a települési önkormányzatok kötelességévé tette az egészséges ivóvízről való gondoskodást. Tíz évre rá már 62 ezer kilométeresre nőtt az ivóvízvezeték hossza, amely 1985-ben mindössze 44 ezer kilométernyi volt.

Mit kezdünk a vízzel?

Magyarországon 12 ezer köbméter az egy főre jutó éves vízkészlet, ami európai összehasonlításban is kimagaslónak mondható, és a lakosság 98 százaléka részesül közüzemi vízellátásban, továbbá 94 százalékos a vízellátásba bekötött 3,8 millió háztartás aránya.

Víztorony
Történelmi víztorony Budapesten, a Margit-szigeten - Fotó: Northfoto

Mennyibe kerül?

Köbméterenként átlagosan 600 forintba, de az előállítási és tisztítási költségek különbözősége miatt régiótól függően eltérő vízdíjat fizetünk Magyarországon, ahol a csatornadíjjal együtt 400–1200 forint között mozog egy köbméter víz ára. A Balatonnál a legdrágább, a fővárosban pedig a legolcsóbb a szolgáltatás.

Csupa só a kék bolygó

A föld 510 millió négyzetkilométeres felszínéből 361 millió négyzetkilométert borít víz, de e hidroszférának a túlnyomó része 35 százalékos sótartalmú tengervíz, és csak három százaléka édesvíz, aminek a több mint 60 százaléka fagyott állapotban található az Északi- és a Déli-sarknál. Mivel e három százalék kétharmadát a mezőgazdaság használja, a hétmilliárdos emberiség a teljes édesvízkészlet egyetlen százalékához fér hozzá.

Sz. Z. J.



Forrás: blikk.hu