Elmaradtak a vízfogyasztási csúcsok

A Debreceni Vízmű Zrt. szolgáltatási tevékenységétől alapvető elvárás, hogy a mindenkori vízigényeket nemcsak minőségben, hanem mennyiségében is ki tudja elégíteni. A mennyiségi igények nagymértékben függnek a lakosság vízfogyasztási szokásaitól, a város gazdasági szereplőinek vízhasználatától. A mennyiségi maximumok a meleg, száraz időszakokban szoktak jelentkezni, melyek a nyári hónapokra szoktak esni. A város éves vízigénye, vele a maximális napi vízigénye az elmúlt évtizedekben rohamosan csökkent, ami betudható a gazdasági szereplők változásának, a vízigényes technológiák kiszorulásának, és a lakossági fogyasztási szokások átalakulásának is. A Debreceni Vízmű Zrt. szolgáltatási maximuma 1987-ben érte el a csúcsát, amikor több mint 32 millió m3 vízigényt kellett kielégítenie. A grafikon szerinti drasztikus csökkenés eredményeként ez a mennyiség 2014 évben már alig haladta meg a 13 millió m3-t.

Az éves mennyiségek csökkenésével együtt járt a napi maximum értékének a csökkenése is, így a valamikori legnagyobb napi 130.000 m3 vízigény helyett, mára a maximum csak 50.000 m3 körül várható. 2015.évben először június hónapban léptük át az 50.000 m3-t fogyasztási szintet, bár ekkor még a hálózatmosatás vízigénye is meghatározó volt. A július hónapi nagy melegben is csak megközelítette a napi fogyasztás az 50.000 m3-s szintet, de azt nem haladta meg. A tartósan meleg, és száraz időjárás ellenére, augusztus hónapban többször megközelítette az 50.000 m3-es csúcsot a napi vízigény, de sajnos egyszer érte el.

A jelenlegi mennyiségi vízigények kiszolgálása szakmailag már nem jelentenek kihívást, ellenben a lecsökkent vízigény kiszolgálása ugyanazon a közműrendszeren, amely képes volt a többszörösét is kiszolgálni, minőségileg ugyanazt biztosítani, gazdaságilag stabilan működtetni, már komoly feladat. A mennyiségi csökkenés, azzal jár, hogy csökken a hálózatban a víz áramlási sebessége, növekszik a tartózkodási idő. Ezek a hatások megkövetelik a vízminőség fokozott ellenőrzését, a hálózat tisztítási tevékenység gyakoriságának, és technikájának változtatását. Mindezek ellenére megállapítható, hogy a Debreceni Vízmű Zrt. által szolgáltatott ivóvíz kiváló minőségű, rendszeres fogyasztása ajánlott.

2015. augusztus 17.