Elkezdődött az 5000 m3-es víztároló medence belső szigetelésének felújítása

Debrecen város ivóvíz ellátásában súlyponti szerepet tölt be a Benczúr Gy. utcai II. sz. Vízműtelep. A rétegvízből előállított ivóvíz 5.000 m3-es térszíni tárolómedencékbe kerül, a változó vízigények kiegyenlítése céljából. A tárolómedencék belső tisztasága, higiénés körülményei fokozott figyelmet igényelnek az ivóvíz minőségének megőrzése érdekében. A folyamatos takarítás, és ellenőrzés során azt tapasztaltuk, hogy az egyik medence vízzáró bevonatán hólyagok képződtek, amelyek kockázatot jelenthetnek vízminőség szempontjából. A régi szigetelés hólyagjai alatt kis vízterek alakulhatnak ki, amelyben megtelepedhetnek olyan élő szervezetek melyek bakteriológiai kockázatot jelentenek.
Ezért a 2015.évi beruházási terv keretében döntés született a medence belső bevonatának felújításáról. A munkák elvégzésére kiírt pályázatot a Duna-Kút Kft. nyerte. A vállalkozási szerződés értéke meghaladja a 26 millió Ft-ot. 

A felhólyagosodott régi szigetelés

1.sz. kép:
A felhólyagosodott régi szigetelés

A régi bevonat eltávolítása

2.sz. kép:
A régi bevonat eltávolítása

A felújítás során először a régi Barra-Flex típusú bevonati réteg eltávolítását kell elvégeznie a vállalkozónak, majd ezt követően a felületet magas nyomású vízsugárral tisztítani, portalanítani kell.

A megtisztított betonfelület

3.sz. kép:
A megtisztított betonfelület

A megtisztítást követően kerül sor a betonfelület előkészítésére, majd az új bevonati réteg felhordására.

Az új vízszigetelő réteg MICROTOP TW BM típusú habarcsból készül, 5 mm-es vastagságban. Az új, és korszerű anyagból készített bevonattól azt várjuk, hogy még hosszabb időre biztosítsa a jó minőségű ivóvíz átmeneti tárolását minőségváltozás nélkül.

Folytatás következik……

Debreceni Vízmű Zrt.