Elkészült a Debrecen, Füredi u.- Szabó Lőrinc u. kereszteződésében a vízvezeték béleléses felújítása

2015 év végén a Debrecen, Füredi út és a Szabó Lőrinc utcai csomópontban úttesten vízfolyást észleltünk. A kivizsgálás során munkatársaink megállapították, hogy a hiba a korábbi Tiszalöki vasútvonal alatti, NA 300-as méretű, acél anyagú vízgerinc vezetéken keletkezett. A vasút alatti átvezetéseknél előírás, hogy a keresztezett vasútvonal előtt és után is elzáró szerelvény (tolózár) kerüljön elhelyezésre. A meglévő két tolózár elzárásával a munkatársaink a meghibásodott csőszakaszt kiiktatták a vízszolgáltatásból, így a vízfolyás megszűnt, a kizárás fogyasztót közvetlenül nem érintett.

A hiba kijavításának hagyományos, feltárásos módszerrel történő végzése az útkereszteződés erős forgalmára, az elterelés nehezen megoldható módjára tekintettel nem megvalósítható.

Az érintett útkereszteződés     Az érintett útkereszteződés

Az érintett útkereszteződés.

A hibás szakasz feltárása helyett, az un. NO-DIG technológiás (kitakarás nélküli) vezeték felújítási módszert választottuk. Ehhez a technológiához az útburkolaton kívül, a zöldterületben csak egy indító és egy fogadó munkagödör megnyitására van szükség.

Előkészítés, a vezeték feltárása      Az elvágott vezeték az új tolózárral

Előkészítés, a vezeték feltárása                              Az elvágott vezeték az új tolózárral

A meglévő vízvezeték feltárását, elvágását követően a csővezeték magasnyomású vízzel kitisztításra került, ezt követően ITV kamerás vizsgálattal megállapítható volt a csővezetéken a hiba helye, jellege. Ebben az esetben az előzetesen feltételezett acél vezeték korróziós hibája okozta a vízfolyást.

Az ITV-s kamerás berendezés       A bélelést végző személyzet és a gépek

Az ITV-s kamerás berendezés                              A bélelést végző személyzet és a gépek

A csővégek szabaddá tételét követően került sor az un. Process-Phoenix eljárás szerinti lágy bélelés elvégzésére.

A műgyantával átitatott tömlőt sűrített levegő segítségével bejuttattuk a meghibásodott és megmaradó csővezetékbe, majd a csővégek lezárását követően 8 órán keresztül forró gőz hatására a műgyanta a tömlő anyagával együtt megszilárdult. Az acél cső belsejében így lényeges szelvény szűkület nélkül teljes értékű új vízvezeték jött létre, mely az elkövetkező 50 év időtávlatra biztosítja a meghibásodás mentes üzemeltetés feltételét.

A tömlő bevezetése     A megszilárdult béléscső rögzítése

A tömlő bevezetése                                              A megszilárdult béléscső rögzítése

A csőbélelési munkákat az AGRIAPIPE Kft. szakemberei, míg a kiegészítő munkálatokat a DEVIZÉP Kft. szakemberei végezték, akik a munkálatokkal jó minőségben, a határidő letelte előtt elkészültek.

A 40m hosszú vízvezeték felújításának költsége 6 mFt+ÁFA volt.

A munkavégzés ideje alatti esetleges parkolási problémák miatt, megértésüket, türelmüket ezúton is köszöni a:

Debreceni Vízmű Zrt.