Az előrejelzések szerint december elején fagyok várhatók!

Kövesse tanácsainkat a vezetékek és szerelvényei, valamint a vízmérő meghibásodásai, és az ebből eredő károk megelőzésére.

A hideg idő beköszöntévével célszerű időben megtennünk azokat az óvintézkedéseket, amellyel elkerülhetők a vezetékek és szerelvényei, valamint a vízmérő meghibásodásai, és az ebből eredő károk és felesleges költségek.

Érdemes áttekinteni, hogy a közmű és házi vízhálózat mely szakaszai, részei vannak kitéve a fagyveszélynek.
Jellemzően a kerti csapok, a fűtetlen helyiségben akár falba épített vízvezetékek, a fagyhatár fölött vezetett, le nem ürített öntözőhálózatok, valamint a vízmérési helyeken a vezetékek és különösen a vízmérők vannak a veszélynek kitéve.
A kerti csapokat és öntöző vezetékeket vízteleníteni szükséges és meg kell gondolni a fűtetlen helyiségek temperálását.

Győződjünk meg a vízmérő aknafedlapjainak zárásáról, azok pontos illeszkedéséről. A fém fedlapokat célszerű alulról hőszigeteléssel (pl. hungarocell) ellátni. A hőszigetelés hatásosabb, ha az akna teljes födém felületére készül.
Különös figyelmet fordítsunk a télen nem használt kertségekben, hétvégi házakban lévő vízmérő aknák és vezetékek szigetelésére.

Győződjünk meg a pinceablakok zárásáról, a törött, hiányzó ablaküvegeket pótoljuk.
A szabadon szerelt vezetékeket a vízmérő aknákban és a pincékben is célszerű hőszigeteléssel ellátni.
A lakótelepi épületek, társasházak bekötési (fő) mérői gyakran közműalagutak melletti helyiségekben, fűtetlen tároló helyiségeiben vannak elhelyezve. Ezeken a helyeken a lakóközösségnek kell a mérők és vezetékek épségéről, fagy elleni védelméről gondoskodni.
Előfordul, hogy a hideg hatására a vezetékekben jégdugó keletkezik, de a vezeték ép marad, nem reped szét, ebben az esetben meleg vízzel próbálkozhatunk a jégdugó megszüntetéséről és a vízáramlás helyreállításáról.

Az év minden szakában, így télen is rendszeresen, időközönként javasoljuk a vízmérők működésének, a mutatott értékeinek az ellenőrzését, leolvasását elzárt csapok mellett. Amennyiben ilyen esetben a mérő működését észlelik, -a csillagkerék forog- vízszivárgásra, vízelfolyásra kell gondolni, amelyet szakemberrel, vállalkozóval kell megszüntetni.

A szolgáltató működtetésében a közmű rendszer a bekötővezeték végpontjáig van, vagyis a vízmérőt követő elzáróig. Ezen a szakaszon kelelkezett hibáról a Vízművek Központi Ügyeletét kell értesíteni, (52) 534-509; 534-510
A fagy elleni védelemről a bekötővezeték szakaszon is az ingatlan vízhasználójának, tulajdonosának kell gondoskodnia, ha fagy hatására mégis hiba keletkezik, a javítások, vízmérő cserék költségeit meg kell téríteniük a szolgáltatónak.

Kellő gondossággal elérhetjük, hogy a folyamatos vízellátásban és vízhasználatban a fagy nem okoz problémát.

Fodor Jenő
ivóvízágazati főmérnök