a Magyar Hidrológiai Társaság Országos Vándorgyűlése Debrecenben

A Magyar Hidrológiai Társaság 2016. júliusában Debrecenben tartotta a 2016. éves Országos Vándorgyűlését, ahol Fodor Jenő ivóvízágazati főmérnök és Ujlaki Péter csoportvezető „A Debrecen várost kiszolgáló  víztermelő kutak” címmel tartott előadást. 

Debrecen ivóvízellátását alapvetően a felszín alatt 80 – 270 m mélyen található törmelékes üledékes kőzetekből álló rétegekre telepített kutak biztosítják. A Debreceni Vízmű Zrt. három telepen mintegy 100 db ilyen kutat üzemeltet, melyek közül van olyan, amely több, mint 100 éve szolgálja a vízellátást

Az előadás bemutatja a vízadó rétegek, a kutak és a víztermelő telepek elhelyezkedését, a kitermelt vízmennyiség elmúlt 45 éves változását, a kutak építésének időbeni alakulását, a kutak legfontosabb jellemzőit és a vizsgálati módszerek jelentőségét. 

Az előadás anyaga ITT tekinthető meg.

Az előírt kútvizsgálatokat, a kitermelt víz minőségi elemzésével együtt folyamatosan végzi ill. végezteti a Debreceni Vízmű Zrt. annak érdekében, hogy az ivóvízellátás folyamatos és biztonságos legyen.

Debrecen, 2016. december 20.

 

Fodor Jenő Ujlaki Péter
ivóvízágazati főmérnök vízgazdálkodási és ügyeleti csoportvezető