A debreceni víz vetekszik a középkategóriás ásványvizek minőségével

Erről is beszélt Ányos József, a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója. (Cívishír-interjú)

Számlaelemzésről, a rezsicsökkentésről szolgáltatói oldalról, a csőtörések utáni helyreállítási költségekről és arról is, hogy a társasházakban bizony időnként át kellene mosatni a csöveket...

Cívishír: Egy átlagos fogyasztó mit kezd egy számlával?
Ányos József: Időről időre kaptunk jelzéseket, hogy a számlák nem eléggé közérthetőek. Valóban időt kellett fordítani arra, hogy a számla első oldalán listázott tételeket a második oldal értelmezései szerint dekódolni tudja valaki. Eddig a számla megjelenésére nézve nem létezett szabályozás. A 2013. július 1-jén életbe lépett rezsicsökkentő rendelet ezen is változtat. Az első oldalon csak összesítés szerepel, illetve göngyölve, valamint hónapra lebontva a rendeletből kifolyólag megtakarított összeg.

Cívishír: Mi a helyzet a rezsicsökkentéssel?
Ányos József: A politikai kommunikáció megelőzi a jogszabályi környezetbe ültetést, a jogalkotói tevékenységet. Az emberek a tévéből, újságokból értesülnek a rezsicsökkentésről, de mire a törvény és a végrehajtási rendelet is megszületik, hónapok telhetnek el. Ez az időbeli csúszás elégedetlenséget szülhet. Mi arra is figyelmet fordítunk, hogy egyik számlán se jelenjen meg 10 százalék alatti összeg a kerekítési szabályok miatt sem. A gond csak az, hogy a fogyasztók számára a megtakarítás átlagosan családonként körülbelül 600 forint egy hónapban. A Debreceni Vízmű Zrt-nek azonban ez 200 milliós bevételkiesés.

Cívishír: Ez megrengeti a stabilitásukat?
Ányos József: A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatalnak 70 millió forintot fizetünk azért, hogy ellenőrizzenek minket. Mindezt úgy,hogy 60 éve jogfolytonosan működő cégünknek igazolnia kellett, alkalmas a szolgáltatás nyújtására. Azt is kevesen tudják, hogy egy lakossági csekk befizetése nekünk 100 forintba kerül, és most már a banki tranzakciók után is fizetnünk kell. Ezek együtt jelentősen megnehezítik a helyzetünket.

Cívishír: A szolgáltatás színvonalára és a fogyasztókra nézve milyen következményei lehetnek ennek?
Ányos József: Nagyon át kell gondolnunk, hogy milyen területeken spóroljuk meg azt a pénzt, amit a különböző törvényi változások kivesznek a zsebünkből. Jellemzően a beruházások, új beszerzések, bővítések maradnak el. Az eszközök műszaki állapotának romlása hosszú távon veszélyezteti az üzembiztonságot. A korszerűsítések elmaradásával egyre több csőtörés fordul elő, és talán nem tudja mindenki, hogy a helyreállítási költségek is minket terhelnek. Például egy 200 négyzetméteres útburkolat rendbetétele a szerelési költségek mellett további 2 és fél millió forint. Az ivóvíz szolgáltatásnál nem köthetünk kompromisszumot, emiatt más javítások késhetnek majd. Tizenöt év munkája a politikusok elképzelései miatt akár 15 perc alatt semmivé válhat.

Forrás: Cívishír